Skip to content
Politică

Cristoiu, la ora bilanțului: a devenit sau nu libertatea presei un „fake news”? EXCLUSIV

www.nasul.tv

Redacția PSnews.ro continuă materialele dedicate Zilei Mondiale a Libertății Presei. De data aceasta, am stat de vorbă cu jurnalistul Ion Cristoiu, de numele căruia se leagă începuturile peisajului mediatic românesc post-decembrist.

Concret: l-am întrebat pe fondatorul ziarului „Evenimentul Zilei” dacă, în opinia sa, mai putem vorbi acum despre o libertate autentică a presei sau dacă – dimpotrivă – conceptul s-a demonetizat până la stadiul de „fake news”. La rândul lui, gazetarul a afirmat că presa se confruntă cu dificultăți materiale, fapt ce îi anulează practic libertatea. Totodată, Cristoiu a deplâns faptul că acum a scăzut puterea mass media, față de primii ani de după decembrie 1989.

„În România, acum, presa este liberă, dar e săracă. Fiind săracă, e ca și cum n-ar fi liberă, deoarece această profesie, dacă nu are forță financiară pentru a se desfășura, pentru a acționa, este ca și cum n-ar fi liberă.

În al doilea rând, e o presă liberă, dar, spre deosebire de presa primilor ani postdecembriști, n-are putere: nu e ascultată, nu influențează și deci nici nu mai e nevoie să punem problema libertății, deoarece, presa fiind săracă și neavând putere, e ca și cum nu ar fi liberă”, a explicat Ion Cristoiu pentru PSnews.ro.

Rugat să creioneze în câteva idei evoluția mass media de la presa de eveniment a anilor ’90 la cea de acum, marcată din ce în ce mai mult de tabloidizare și de atacuri la persoană, ziaristul a evidențiat trei etape: prima – cea în care publicațiile, prin forța lor comercială, își finanțau patronii; a doua – cea marcată de moguli și de trusturi media; iar acum, cea în care asistăm la o atomizare și monotonizare a instituțiilor de presă.

„Presa postdecembristă a avut trei etape. O primă etapă a fost una de glorie (și asta n-o spun pentru că am lucrat eu la vremea respectivă, ci pentru că toată lumea care a trăit anii aceia așa spune): presa avea putere, era făcută de jurnaliști tineri, pasionați (mulți dintre ei vruseseră să fie jurnaliști înainte de ’89, dar nu putuseră din cauza dosarului)… Era o presă care avea putere – să nu uităm că Evenimentul Zilei fusese interzis la Cotroceni și chiar a scris asta pe frontispiciu. Acuma nu ne mai interzice nimeni. Înseamnă că nu se mai teme nimeni de noi și nu ne mai ia nimeni în seamă. Și foarte important: a fost o presă care îi finanța pe patroni, și nu invers!

A venit apoi etapa mogulilor, a trusturilor de presă, unde era o forță financiară, erau jurnaliști foarte buni, dar – sigur – sub presiunea de a îndeplini comenzile mogulilor. Prin acțiunea Binomului SRI-DNA, mogulii au dispărut, au dispărut și trusturile…

Iar la ora actuală avem de a face cu o presă risipită în site-uri, în ziare tipărite care nu se vând și în televiziuni de știri care spun toate același lucru”, a detaliat Cristoiu.

Întrebat cum crede că poate ieși presa din acest impas, din această blazare, Ion Cristoiu a pledat pentru refacerea trusturilor, „poate cu niște patroni mai înțelegători cu libertatea presei”. Totodată, jurnalistul a făcut apel și la Guvern pentru susținerea sectorului de distribuție.

„Soluția ar fi refacerea trusturilor de presă – poate cu niște patroni mai înțelegători cu libertatea presei. (Ajutorul extern este o iluzie – nu va veni nimeni din străinătate să investească în presa din România.) Și, mai mult ca sigur, necesitatea unor măsuri din partea Guvernului (dar în afară de subvenționare): măsuri în legătură cu difuzarea, măsuri în legătură cu anumite taxe… Cred că asta ar fi singura soluție la ora actuală”, a încheiat Cristoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *