Skip to content
Politică

Cristoiu, noi dezvăluiri despre cum se străduiesc „Apostolițele”lui Kovesi să îl înfunde pe Băsescu

Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut, într-un editorial pe blogul personal, dezvăluiri despre campania dusă împotriva fostului președinte, Traian Băsescu.

Astfel, ziaristul acuză DNA că ar vrea „să reînvie pe televiziuni un subiect trecut”, urmărind să-l înfunde o dată și pentru totdeauna pe fostul șef de stat, după ce trei noi personaje „fără nici o legătură cu Afacerea Yassin” ar fi fost convocate de procurorii anticorupție în dosarul Fuga lui Hayssam.

„Duminică seara, am abordat cu Cătălin Striblea, la emisiunea sa de pe B1 Tv, una dintre acțiunile DNA, pe care, oricît s-a strădui Apostolițele Codruței Kovesi să mi-o justifice ca ținînd de dreptul procurorilor de face orice, o voi trata ca suspectă.

Mai întîi a fost arestarea preventivă a lui Yassin pentru trafic de influență, prefațată, potrivit unei tradiții de abuzuri tipice DNA, de o stenogramă rătăcită în presă, din care se înțelegea că traficul de influență a fost făcut în numele lui Traian Băsescu. A venit apoi mai mult decît bizara convocare la DNA a unor personaje fără nici o legătură cu Afacerea Yassin, petrecută, potrivit procurorilor, între octombrie 2014 și martie 2015, dar cu spectaculoase implicații în Fuga lui Omar Hayssam. Ovidiu Ohanesian, susținătorul public al tezei că Fuga a fost înlesnită de Traian Băsescu, și Ciprian Nastasiu și Sofica Dumitrașcu, procurorul, respectiv judecătorul care au înlesnit eliberarea lui Omar Hayssam din arestul preventiv în 27 aprilie 2006.

Acțiunea DNA, desfășurată într-un categoric dispreț față de condiția democratică a transparenței (cînd ești declarată cea mai puternică femeie din țară puțin îți pasă de opinia publică, la o adică, dacă mai bombăne, o arestezi pe loc!), a dat naștere unei campanii mediatice de tip PSD-ist, susținută de Antena 3 și România Tv, despre implicarea lui Traian Băsescu în Fuga lui Hayssam și despre misterele din Răpirea ziariștilor.

Pe acest fond, l-am rugat pe Sabin Orcan să-l invite pe Traian Băsescu la o intervenție telefonică în emisiunea X-Press, de la B1 Tv, pentru a ne spune ce crede despre Operațiunea DNA cu numele de cod: Răscoliți toate pubelele posibile. Poate dați de o acuzație împotriva lui Traian Băsescu!
Din dialog mi-am dat seama că Traian Băsescu nu prea pricepe rosturile chemării celor trei la DNA.
El și-a exprimat convingerea că în chestiunea Omar Hayssam nici un procuror din lume nu-l poate acuza de ceva.

După opinia mea scopul Diversiunii DNA nu constă în convocarea lui Traian Băsescu de către un procuror sub acuzația c-a înlesnit Fuga lui Omar Hayssam.
Scopul se distinge dacă luăm în considerare următoarele fapte:

Imediat după convocare, doi dintre cei convocați au declarat presei c-au fost întrebați despre Fuga lui Hayssam.
Imediat după convocare, cele două buciume ale propagandei guvernamentale – Antena 3 și România Tv – au solicitat avocaților lui Omar Hayssam și ai lui Tartoussi, comandantul vasului cu care a șters-o din țară cel acuzat de terorism, intervenții menite a pune la îndoială versiunile oficiale ale Fugii lui Omar Hayssam, punînd accentul pe implicarea lui Traian Băsescu.
Un cunoscător al presei știe că pentru a reînvia pe televiziuni un subiect trecut, e musai să se întîmple ceva în legătură cu subiectul respectiv. Dacă de exemplu, Petre Roman ar fi chemat la Parchet în legătură cu mineriada din septembrie 1991, toate televiziunile de știri s-ar grăbi să reamintească Mineriada și s-o dezbată la talk show-uri.

Ați priceput șmecheria cu convocarea celor trei care, deși n-au nici o legătură cu Yassin, poate fi presupus c-au fost chemați la DNA pentru redeschiderea Dosarului Fuga lui Omar?
Pentru a da posibilitate presei anti-Băsescu să reia acuzațiile despre regizarea Fugii de către Traian Băsescu, DNA i-a convocat pe Ovidiu Ohanesian, pe Ciprian Nastasiu și Sofica Dumitrașcu arhicunoscuți opiniei publice pentru implicarea în Fuga lui Hayssam.

Firește, văzînd cum e folosită chemarea celor trei de propaganda anti-Băsescu, dacă ar fi fost o acțiune cinstită, DNA ar fi trebuit să dea un Comunicat care să precizeze că respectivii au fost chemați în Dosarul Yassin și că nu există nici o redeschidere a Dosarului Fugii. Nu de alta, dar DNA s-a grăbit să precizeze, prin chiar Codruța Kovesi, că lui Vasile Blaga nu i s-a deschis nici un dosar de corupție în clipa cînd presa a vuit că există un asemenea dosar.

DNA n-a dat nici un Comunicat menit să contracareze campania prin care se susține că convocarea celor trei e o acțiune care-l vizează pe Traian Băsescu.
Păi, cum să dea DNA așa ceva, cînd cei trei au fost convocați tocmai pentru a hrăni campania împotriva lui Traian Băsescu!”, a scris Ion Cristoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *