Skip to content
Politică

Cristoiu, presupuneri sumbre în legătură cu audierea Alinei Gorghiu la DNA. Cum ar putea fi implicat Iohannis în acest caz

Jurnalistul Ion Cristoiu a făcut, miercuri, presupuneri sumbre în legătură cu audierea, ca martor, a co-preşedintelui PNL Alina Gorghiu la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în februarie, în dosarul lui Mihail Vlasov, fără ca presa să afle acest lucru.

Ziaristul a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV: „Descoperirea unei realităţi (că la DNA se poate intra şi pe altă uşă şi pot fi prezent acolo ca martor sau chiar şi ca posibil învinuit fără ca presa să ştie) am reprodus-o din jurnalul Elenei Udrea, în care povesteşte cum, la 1 oct 2014, a învăţat-o Traian Băsescu că există o uşă laterală şi cum i se garantează ei, înainte de a ajunge (când pleacă spre sediu) că va fi fără tărăboi de presă. Am aflat pentru prima dată, după 25 de ani, că nu e obligatoriu să vină cu tot tărăboiul”.

Ion Cristoiu a făcut o paralelă între cazul fostului ministru Elena Udrea şi cel al Alinei Gorghiu, în cazul căreia „nu au fost televiziuni, aparate de filmat, nu s-a ştiut nimic, nici măcar o informaţie n-a transpirat în presă”.

„Nu numai domnişoara sau doamna Alina Gorghiu a beneficiat de această protecţie (foarte importantă), ci şi alţi politicieni”, a opinat Cristoiu.

Chestionat cine secretizează astfel de vizite la DNA, ziaristul a replicat: „Întrebarea este: «cine desecretizează?» Teoretic,legal, constituţional, jurnaliştii nu au cum să ştie când cineva este chemat la DNA. DNA nu are un fel de pagină sau de tablou (cum era la sindicate, pe vremuri). La anumite persoane, imediat sunt alertate televiziunile. Presa de casă a DNA primeşte deja rechizitoriul”.

„Este foarte importantă această diferenţă de tratament în cazul Alinei Gorghiu: de regulă, chemarea la DNA (şi ca martor) provoacă un tărăboi care, în România, este considerat uşor stânjenitor pentru persoana chemată”, susţine Ion Cristoiu, amintind, în acest sens, de cazul prezentatorului TV Rareş Bogdan, şi el audiat ca martor la DNA.

Potrivit lui Ion Cristoiu, „în momentul în care eşti chemat şi sunt şi televiziunile şi se face mare scandal, telespectatorul din România zice: «ceva e-n neregulă», chiar dacă eşti chemat doar ca martor. Alina Gorghiu a fost chemată ca martor într-un dosar foarte important”.

Ziaristul a comparat dosarul fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, cu speţa ANRP.

„Circumscrierea acestui dosar numai la Mihail Vlasov îmi aminteşte de circumscrierea unui dosar foarte complicat (ANRP) doar în jurul Alinei Bica şi al lui Horia Georgescu. Cum a ajuns Vlasov să impună un proiect de lege unor parlamentari (cum ar fi Alina Gorghiu) nici măcar nu s-a disjuns. Poate că s-au gândit: «să nu se ajungă mai sus – cine ştie ce descoperim»”, a detaliat Cristoiu.

Jurnalistul a amintit că, în februarie, Alina Gorghiu era co-preşedinte al PNL şi, deci, „era de interes public să ştim că a fost chemată la martor”.

„A beneficiat de o protecţie incorectă”, a subliniat Ion Cristoiu.

Întrebat dacă poate fi vorba despre protecţia preşedintelui Klaus Iohannis pentru Alina Gorghiu, la fel ca în situaţia Elenei Udrea, în mandatele lui Traian Băsescu, Cristoiu a răspuns: „Nu este un secret că Alina Gorghiu a fost favorita domnului preşedinte Klaus Iohannis, ca preşedintă a PNL şi copreşedintă a aceluiaşi partid mare. Nu ştiu dacă domnul Iohannis se osteneşte să intervină, dar poate că a fost: «nu dăm asta, că dacă se supără şeful!»”.

Ion Cristoiu a mărturisit că nu a crezut, „până la redeschiderea dosarului Elenei Udrea, că cineva poate beneficia de protecţie”.

„Chiar DNA ne-a spus că dosarul a fost închis pe vremea lui Traian Băsescu. Kovesi ne-a spus, într-un interviu, că ea a ordonat redeschiderea dosarului. Asta înseamnă că au existat, pe vremea lui Băsescu, dosare care au fost închise, iar acum sunt redeschise”, a încheiat Cristoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *