Skip to content
Politică

Cristoiu prezintă documentul care arată cum Koveși l-a salvat pe Iliescu :”Ceva nu-i în regulă în statul român”. DOCUMENT

Înalta Curte de casație și Justiție a decis luni redeschiderea Dosarului Mineriadei. Fostul preşedinte Ion Iliescu este principala persoană publică vizată de acest dosar, având în vedere calitatea sa de şef al statului în cadrul tragicelor evenimente din 13, 14 și 15 iunie 1990.

Este bine cunoscut discursul de mulţumire adresat minerilor de şeful statului de atunci, Ion Iliescu, imediat după ce Bucureştiul fusese răvăşit de acţiunile de atunci ale minerilor.

Ziaristul Ion Cristoiu se arată bulversat de faptul că fostul președinte a fost salvat de la urmărirea penală chiar de Codruța Kovesi, iar acum dosarul acestuia se redeschide.

“Ion Iliescu a fost salvat de la urmărire penală de nimeni alta decît Codruța Kovesi, la vremea respectivă Procuror general al României. Mai precis, așa cum arată prima și ultima pagină din Rezoluția semnată de mînuța Codruței Kovesi, Dan Voinea, procurorul de caz în Dosarul Mineriadei, a dispus începerea urmării penale împotriva lui Ion Iliescu. Ion Iliescu a făcut plîngere la Codruța Kovesi. Iar Codruța Kovesi a dispus pur și simplu NUP în dosarul instrumentat de Dan Voinea.”, scrie jurnalistul pe blogul personal.

Dosarul, la care Dan Voinea lucrase mai mulți ani și care însuma peste 200 de volume, e trimis Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General.
În 3 septembrie 2008, SUPC anunță decizia de Neîncepere a Urmării Penale a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei.

Explicabil, consideră gazetarul: “Chiar dacă dosarul a fost preluat de la Dan Voinea, noii procurori de caz nu aveau competența unui procuror care investigase Mineriada timp de mai mulți ani. Și astfel în Dosarul Mineriadei, Ion Illiescu are două NUP-uri!”, adaugă acesta.

Cristoiu amintește în articolul său și despre un alt dosar celebru: cel al Revoluției. Acesta spune că și în acest caz Iliescu a fost salvat tot de Kovesi.

“Tot Laura Codruța Kovesi îl salvează pe Ion Iliescu și de la urmărirea penală în Dosarul Revoluției prin punerea NUP în 9 aprilie 2009. Să zicem că Procurorul General Codruța Kovesi avea dreptate să dea ea NUP lui Ion Iliescu. Dar atunci cum se explică Decizia Procurorului General Tiberiu Nițu din 5 februarie 2015 de infirmare a NUP-urilor anterioare, decizie confirmată de ÎCCJ, privind redeschiderea Dosarului în cazul Ion Iliescu?”, scrie în editorialul publicat pe cristoiublog.ro.

“Ceva nu-i în regulă în statul român poreclit și de drept. Aceeași persoană – Ion Iliescu – primește NUP în 2007 de la Procurorul General pentru ca peste 8 ani, să afle că NUP-ul nu mai e valabil.

Dvs. cum vă explicați aiureala asta? Și-a vîrît coada politicul în ambele cazuri, atît în NUP-ul din 2007, cît și în Infirmare NUP-ului din 2015?”, concluzionează Ion Cristoiu.

cristoiu iliescu

 

foto: cristoiublog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *