Jurnalistul Ion Cristoiu a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a pus degetul pe rană în problema Israelului, după ultimul breaking news venit din acea zonă: rechemarea pentru consultări a ambasadorului Palestinei în România, laolaltă cu ambasadorii din trei alte țări (Austria, Ungaria și Cehia), după ce toate aceste patru state își trimiseseră reprezentanți la inaugurarea Ambasadei SUA de la Ierusalim.
CITIȚI ȘI: Primele victime din scandalul ambasadei. Mutarea devastatoare a Palestinei
Concret: întrebat cât ar trebui să ne îngrijoreze această mutare a Palestinei, Ion Cristoiu a apreciat-o drept „o măsură salutară pentru România”, întrucât ambasadorul de la București, Fuad Kokaly, „o luase pe urmele lui Hans Klemm (…): începuse să ne tragă de urechi pe noi, românii, în propria noastră țară – deci devenise un ambasador foarte obraznic”.
Amintim că, la finele lunii trecute, același Kokaly lansase o amenințare voalată la adresa României, ca reacție la intenția Guvernului de la București de a muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim: „O astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abţinerea în ce priveşte stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim. Acţiunea Guvernului României pune în pericol interesul statului român, precum şi al cetăţenilor săi în lumea arabă şi musulmană”.
„Trebuia să ne îngrijoreze dacă era rechemat ambasadorul american. Documentul ticluit de Federica Mogherini în numele Uniunii Europene (pentru că acel document în legătură cu care România a votat împotrivă nu era nici al Consiliului Uniunii Europene – care Consiliu votează prin consens -, nici al Parlamentului European; era un document al unui fel de minister de externe, o instituție născocită pentru doamna Mogherini a Uniunii Europene), acel document era net anti-american.
În momentul în care s-a votat la ONU o rezoluție a Adunării Generale, împotriva mutării ambasadei americane la Ierusalim, România s-a abținut – ceea ce înseamnă aprobarea acestei mișcări a americanilor. Pentru că, dacă era de partea Palestinei, ar fi votat împotrivă. Deci, din punctul acesta de vedere, rechemarea ambasadorului palestinian mi se pare o măsură salutară pentru România. Domnul respectiv o luase pe urmele lui Hans Klemm și ale ambasadoarei Finlandei: începuse să ne tragă de urechi pe noi, românii, în propria noastră țară – deci devenise un ambasador foarte obraznic. După părerea mea, trebuia ca domnul Meleșcanu sau un secretar de stat ori un subsecretar de la Externe să-l cheme și să-i pună-n vedere public că nu are voie să facă declarații pe teritoriul României. Recunoașterea statului palestinian – pentru care el este aici – este o mare concesie, un mare cadou făcut de România Palestinei (acest stat nu este recunoscut de unele țări). În consecință, mie nu mi se pare deloc o chestiune îngrijorătoare, ba chiar mi se pare o chestiune obraznică din partea Palestinei”, a declarat Cristoiu pentru PSnews.ro.
În continuare, Ion Cristoiu i-a ironizat pe formatorii de opinie care au virat brusc dinspre filo-americanism către o atitudine ostilă președintelui Donald Trump în chestiunea ambasadei.
„Repet: recunoașterea statului palestinian a fost un gest corect, de mare îndrăzneală al României. Iar prin faptul că România s-a opus unui document anti-american (nu era un document care spunea că sugerează sau sfătuiește țările Uniunii Europene să-și mute ambasadele, ci interzicea), cred că cei care trebuie să se îngrijoreze sunt palestinienii. Am fost întotdeauna un mare susținător al cauzei arabilor – inclusiv în războaiele cu Statele Unite ale Americii.
Constat cu stupoare, dar și cu un anumit amuzament cum toți cei care până mai ieri ne învățau să mergem la Licurici, să-l slujim, ne spuneau că americanii sunt partenerul nostru, singura noastră șansă acum au devenit brusc anti-americani, pro-palestinieni… Au fost televiziuni care au vorbit despre genocidul făcut de Israel…
Din acest punct de vedere, eu am tot dreptul să spun că, în cazul de față, Israelul a procedat corect. Rezolvarea situației din Orientul Apropiat trebuia să primească un șoc. Sunt aproape sigur că Donald Trump consideră această mutare numai un prim pas către o rezolvare globală – rezolvare care nu se mai poate face pe teza Uniunii Europene: «să lăsăm cele două părți să negocieze». Ele nu vor negocia niciodată. Palestina nu recunoaște Statul Israel, Statul Israel nu recunoaște Palestina și probabil că acel conflict riscă să dureze încă un seccol.
Noi ne considerăm parteneri strategici ai Statelor Unite ale Americii. Colegi de-ai noștri mai tineri din presă leșinau pe peluza Casei Albe pentru faptul că Donald Trump ne-a bătut pe un umăr și urma să ne bată și pe celălalt. Acuma au devenit brusc anti-americani, deoarece domnul Klaus Iohannis are el o problemă cu politica externă și vrea neapărat să fim cu cealaltă parte”, a detaliat ziaristul.
În altă ordine de idei: Ion Cristoiu a remarcat ironic că nu ar lipsi mult până când românii care se opun mutării ambasadei vor lăuda Rusia, care a adoptat o poziție similară.
„Dar să nu uităm de Rusia! Dacă era să optăm între Rusia și Uniunea Europeană sau între Rusia și America, înțeleg că, dacă optam pentru Rusia, era o problemă. Dar la ora actuală, opinia publică – manipulată de tot felul de instituții (unele mai puțin subtile) – începe să fie anti-americană, când ar trebui să fie în continuare anti-Rusia. Rusia a fost uitată; în curând poate o s-o și lăudăm, pentru că și ea este împotriva mutării ambasadei. În același timp, noi începem să fim îngrijorați că e rechemat ambasadorul Palestinei, să acceptăm muștruluirile ambasadorului Palestinei… Nu-mi imaginam că România poate ajunge până în asemenea hal, încât până și ambasadorul Palestinei să ne certe.
Ca să trag concluzia: inițiativa aceasta trebuia continuată. Eu cred că și alte state își vor muta ambasadele. Statele Unite ale Americii au spus că încurajează mutarea ambasadelor – ceea ce mai mult decât ne obligă. Ăsta este mersul istoriei – nu ne putem opune acestui mers”, a punctat gazetarul.
Întrebat dacă România riscă să-și strice relațiile cu Palestina în ipoteza în care se va concretiza mutarea ambasadei, Ion Cristoiu a subliniat că mai întâi Palestina trebuie să-și clarifice situația statală înainte ca ea să își pună problema relațiilor externe.
„Nimeni dintre – mai nou – «anti-americanii» din România nu a observat că Arabia Saudită – una dintre puterile arabe care finanțează inclusiv Palestina – n-a zis nici pâs. Deci, din punctul acesta de vedere, să nu confundăm Palestina cu țările arabe! Tema Palestinei este, într-adevăr, folosită de către țările arabe în bătălia lor între ele sau cu Occidentul (inclusiv cu Statele Unite ale Americii), dar, în cazul de față, așa cum – la vremea respectivă – am supărat Israelul, recunoscând statul palestinian (și grație acestei recunoașteri ambasadorul Palestinei a venit din Fâșia Gaza la București), și acuma să ne dea dreptul Palestina să avem și noi o politică proprie!
În definitiv, mutarea ambasadei noastre (sau chiar și a ambasadei americane) nu înseamnă nerecunoașterea statului palestinian și din punctul meu de vedere, nu înseamnă nicio lovitură aplicată Palestinei. Palestina trebuie să-și facă un stat recunoscut inclusiv de Israel și poate să fie capitala și la Fălticeni (nu trebuie să fie neapărat la Ierusalim). Marea problemă a palestinienilor este că ei nu au un stat și că trăiesc în niște ghetouri. Iar o națiune deșteaptă, cultă, nu merită să trăiască în niște ghetouri. Deci ei întâi trebuie să rezolve problema unui stat, iar apoi pot să pună și problema capitalei.
Cred că, din punctul acesta de vedere, este mai mult o chestiune de simbol. Ei știu că n-o vor muta niciodată la Ierusalim, câtă vreme există Israelul pe pământul ăsta. Și atunci poate că e mai bine ce vrea Trump: dăm Israelului partea cu Ierusalimul și, într-o a doua etapă, le sugerăm prietenilor noștri ddin Israel să recunoască acest stat (Palestina – n.r.); poate chiar să-l și ajute să se pună pe picioare economic. Și, în felul acesta, palestinienii vor trăi mult mai bine decât acum, când se duc să moară la gardul cu Israelul”, a încheiat Cristoiu.