Skip to content
Politică

Cristoiu, reacție dură față de politicienii care au preluat mesajul „Je suis Charlie”: „O izmeneală”

Jurnalistul Ion Cristoiu a scris, pe blogul personal, despre evenimentele de la Paris de miercuri, în care 12 oameni și-au pierdut viața, în urma unui atac terorist la redacția săptâmânalului Charlie Hebdo.

Cristoiu consideră că afișarea mesajelor „Je suis Charlie”, gest la care au recurs mulți politicieni sau jurnaliști, printre care și Klaus Iohannis, este o „izmeneală”.

„Acțiunea celor doi a fost interpretată ca un atentat la libertatea presei și prin urmare s-a vorbit de o solidaritate cu ziariștii de la Charlie Hebdo. Pentru a fi la modă, mulți jurnaliști și mulți politicieni și-au pus moț sintagma Je Suis Charlie! într-o nouă izmeneală tipic moldo-valahă.

Urmărind trăncăneala asta fudulă (fudulia de a fi luptător pentru libertatea presei!), mi-am dat seama că nu trebuie să fim invidioși pe Caragiale, pentru că a fost martor al unei prese care – vorba lui celebră – contribuia la tîmpirea poporului.
Presa română de azi e la fel de penibilă în fandoselile sale ca și cea de pe vremea lui Caragiale”, a scris jurnalistul.

În opinia sa, în cazul atentatului de la Paris nu putem vorbi de un atentat la libertatea presei, iar solidarizarea cu săptămînalul Charlie Hebdo nu are rost, deoarece nu va putea preveni alte atacuri similare.

„În nici un caz la Paris, în 7 ianuarie 2014, ca și în 16 martie 1914, nu putem vorbi de un atentat la libertatea presei.
În aceste condiții, acțiunile de solidaritate din presa noastră, cea care e atît de liberă încît întreprinde un grețos cult al personalității directorului SRI, fără a cuteza a atinge nici măcar cu o cratimă onoarea Serviciilor noastre secrete, mi se par de un penibil greu de suportat.

Solidarizarea cu un ziar, cu o instituție, cu un cetățean are rost doar atunci cînd ea ar avea ca efect, fie și presupus, îndreptarea unei nedreptăți care i s-a făcut sau este pe cale de a i se face.

Dar în cazul jurnaliștilor de la Charlie Hebdo la ce ajută solidarizarea?
Îi face pe alți descreierați să nu mai împuște ziariști, de teamă că presa română să nu se solidarizeze cu victimele?

Ca și în cazul directorului Figaro, în cel al ziariștilor de la Charlie Hebdo avem de a face cu expresia criminală a unei nemulțumiri stîrnite de o campanie de presă.

Așa a socotit Henriette că-și răzbună soțul.
Așa au socotit descreierații că-l răzbună pe Profet.

La un comentariu publicat în Evenimentul zilei, am avut 242 de postări anonime.
240 erau înjurături de mamă, iar două doar porcăieli.
În România kalașnikoavele sunt mai greu de procurat.
Dacă ar fi mai ușor, sunt sigur că jumătate din cei nemulțumiți de rîndurile mele ar fi folosit glonțul pentru a arăta că mă dezaprobă.

Înseamnă asta un atentat al anonimilor la libertate presei?
Nici vorbă.
Înseamnă o intoleranță la opiniile altora, egală cu cea a autorilor masacrului de la Paris.
Una e însă intoleranța la opiniile celorlalți și alta atentatul la libertatea presei”, a comentat jurnalistul.

Sursa foto: dcnews.ro

1 comentariu la “Cristoiu, reacție dură față de politicienii care au preluat mesajul „Je suis Charlie”: „O izmeneală”

  1. Traiesc in Franta si toata lumea a adoptât JE SUIS CHARLIE fara sa fie considerata aceasta reactie ca si o „izmeneala”, stimate domnule Cristoiu. Suntem solidari si in acelasi timp, protestam!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *