Skip to content
Politică

Cristoiu scoate la iveală manevra neortodoxă a lui Toader în cazul SIPA / EXCLUSIV

psnews.ro

Jurnalistul Ion Cristoiu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a scos la iveală manevra neortodoxă a ministrului Justiției, Tudorel Toader, în cazul SIPA.

Ziaristul l-a acuzat pe guvernant că este folosit de către „Statul Paralel” pentru înăbușirea scandalului SIPA, printr-o „diversiune de tip securistic”,

Astfel, întrebat unde estimează că va duce cazul SIPA și ce capete crede că vor cădea la final, Ion Cristoiu a răspuns: „Scandalul SIPA nu va duce nicăieri; el va fi înăbușit de către Statul Paralel (deja operațiunea a început), pentru că esența acestui scandal o reprezenta desecretizarea raportului Comisiei Chiuariu despre neregulile în administrarea arhivei SIPA”.

Nici acea parte a presei care s-a dus după fentă nu a scăpat de criticile lui Ion Cristoiu (unul dintre cei patru semnatari ai articolului de joi din EVZ despre raportul SIPA).

Acest scandal care ar trebui să ducă la aflarea adevărului se va înăbuși rapid: pe de o parte prin mașinăria Diviziei Presă a Binomului (care deja s-a pus în mișcare și a început să titreze: «Horia Georgescu a intrat în arhivă» etc.) și pe de altă parte din cauza lipsei de profesionalism a presei actuale (nu vă includ pe dumneavoastră, fiindcă ați catadicsit să mă întrebați), care mușcă orice – chiar și diversiuni dintr-ăstea, valabile în obor și în iarmaroc, nu la nivelul unor instituții dintr-o țară”, a exemplificat gazetarul.

În continuare, Cristoiu l-a acuzat pe Toader că a dat publicității o listă complet irelevantă cu numele celor care au intrat în arhiva SIPA în mod legal, pe baza unui ordin de ministru, dar deocamdată nu a spus nimic despre cei asupra cărora planează suspiciunea de încălcare a legii în legătură cu accesarea documentelor.

„Acest raport a fost publicat de Evenimentul Zilei, dar el a fost împins în plan secund de diversiunea de tip securistic a domnului ministru al Justiției, care a dat publicității o listă care nu folosește la nimic, deoarece este o listă luată nu de la accesul în arhivă, ci din arhivele Ministerului de Justiție – și anume, e vorba de ordinele de ministru care aprobau în chip legal accesul unor comisii la arhivă. Această listă putea fi pusă pe toate gardurile – nu are un caracter secret și nu spune nimic.

Dacă ați observat: după fonfleul de dimineață (după acea ciupercă atomică falsă), a venit acum domnul ministru Tudorel Toader și a spus că sunt și alte liste. De ce nu le-a dat? Ceva e-n neregulă. Dar abia acum ne spune că a dat numai o parte (partea care era legală). Dar noi ceream desecretizarea întregii liste, a tunat Ion Cristoiu.

În același context, Cristoiu a amintit o parte din istoria arhivei SIPA – mai precis, a acelora care au accesat-o atât în mandatul de ministru al Monicăi Macovei, cât și pe vremea succesorului acesteia, Tudor Chiuariu. Nu în ultimul rând, jurnalistul a scos în evidență faptul că persistă o întrebare esențială: de ce a fost neglijat raportul lui Cătălin Predoiu (urmașul lui Chiuariu de la Justiție), document înaintat Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)?

„Vreau să vă atrag atenția asupra unui lucru: din această listă lipsesc cei trei membri ai Comisiei Macovei, înfințată prin ordin de ministru în 18 ianuarie 2007 și care și-a încheiat activitatea în aprilie 2007, când Monica Macovei n-a mai fost ministru de Justiție. Membrii acestei comisii au fost doi: Cristi Danileț și Paul Dumitriu. Domnul judecător Danileț a declarat în nenumărate rânduri că a intrat de trei ori în arhiva respectivă în chip legal, pe baza ordinului ministrului Justiției.

Lista începe cu 1 iunie 2007, adică cu intrarea în arhivă a noii comisii (Comisia Tudor Chiuariu, cea care a și semnat acel raport desecretizat). În raportul desecretizat, se spune că membrii noii comisii au intrat în chip legal, dar din acea listă de doi lei (dată publicității de către Tudorel Toader), care este o diversiune inutilă în materie de desecretizare, fiindcă nu era nimic secret. În schimb, lipsesc intrările comisiei care își desfășurase activitatea interior.

Domnul Tudorel Toader a spus că o să desecretizeze procesele verbale. Ceva e în neregulă: comisia respectivă, alcătuită din doi inși, nu putea să intre în arhivă și să facă procese verbale de intrare, dar să nu fie pe lista domnului ministru al Justiției. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că scopul acestei diversiuni a fost de a întinde o capcană foarte frumoasă fătucilor și guguștiucilor din presă, care s-au năpustit asupra numelui Horia Georgescu și asupra numelui acelui SRI-ist (dar care era consilier al domnului Robert Cazanciuc și deci a intrat pe bază de ordin de ministru), dar nu s-a mai discutat nimic despre esența problemei (raportul în sine) și despre întrebarea: de ce, când l-a trimis domnul Cătălin Predoiu la CSAT (în aprilie 2008), acest raport a fost neglijat?” a mai zis Ion Cristoiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *