Skip to content
Politică

Cristoiu trage o concluzie șoc după discursul controversat al lui Iohannis de la CSM

Jurnalistul Ion Cristoiu analizează, într-un editorial postat pe blogul personal, discursul susținut marți de Președintele României, Klaus Iohannis, în fața conducerii CSM.

Cristoiu trage concluzia, analizând spsusele lui Iohannis, că discursul i-a fost scris de Victor Ponta. De asemenea, jurnalistul precizează că este cu adevărat o premieră ca Președintele României să nu vorbească despre misiunea principală a justiției și anume aceea de a lupta împotriva corupției.

Citește și: Două inițiative revoluționare lansate de Iohannis și ce obiectiv major a trasat CSM-ului

”Potrivit Constituției, președintele României nu e membru CSM.
Prin urmare, participarea sa la ședințele CSM dă curs nevoii de a transmite un mesaj Justiției și, mai ales, opiniei publice despre cum vede el Justiția în cadrul societății de la un moment dat.

Plecînd de la premisa că Justiția are nevoie de un semnal că președintele o va sprijini în lupta împotriva corupției, considerată de interes național, Traian Băsescu s-a deplasat la ședințele CSM, timp de 10 ani, pentru a pune și repune pe tapet misiunea istorică a Justiției în lupta împotriva marii corupțiii.

Traian Băsescu a socotit că adversarii de moarte ai Justiției independente sunt politicienii corupți.
Presiunea politicului asupra Justiției a început în clipa cînd Justiția a îndrăznit să-i înhațe pe politicienii corupți de la înalt nivel.
Tot sub semnul unei realități postdecembriste – timorarea Justiției de către ștabii politici – Traian Băsescu a încurajat Justiția să-și arate mușchii.

De cealaltă parte a baricadei – dinspre PSD mai întîi și dinspre USL, mai apoi –  poziția față de implicarea Justiției în lupta împotriva Corupției a fost net diferită de cea a lui Traian Băsescu. Victor Ponta, liderii USL, angajații posturilor de casă ale USL – Antena 3 și România Tv – au denunțat ceea ce ei au numit abuzurile comise de Justiție în lupta împotriva corupției, cum ar fi practica scurgerilor în presă a unor stenograme din dosare, încălcarea drepturilor omului de către procurori și judecători, dar mai ales transformarea Justiției într-o supraputere în România de azi.

(…) Deși – repet – nu era obligat, Klaus Iohannis a ținut să participe ca președinte al României la ședința CSM.

Nu pentru a se familiariza cu noua postură – de prezident al ședințelor CSM – ci pentru a da un mesaj Justiției, dar mai ales românilor, despre locul și rolul Justiției în perioada actuală.

Punctul forte al Mesajului, pentru care, de fapt, Klaus Iohannis a ținut să participe și să citească un discurs, e acest pasaj plin de avertismente la adresa Justiției:
Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic. In acelasi timp, Justitia se face cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor civile, inclusiv a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul si Inspectia Judiciara sa ia atitudine, potrivit atributiilor legale, la modul cel mai serios ori de cate ori apar scurgeri nepermise de informatii in presa, din dosarele penale aflate in curs de instrumentare. De asemenea, este fundamental ca mijloacele de investigare sa fie folosite in conditii de deplina concordanta cu Constitutia si cu reglementarile internationale si doar sub controlul unui magistrat judecator. Astfel, este esential ca magistratii judecatori si procurori sa exercite un control efectiv asupra proportionalitatii, legalitatii si utilitatii tuturor masurilor procesuale. Aici nu e vorba de a apara inculpatii si faptele lor de ochii opiniei publice, ci de exercitarea cu decenta a actului de justitie, de apararea principiilor care stau la baza oricarei societati democratice.

Jurnaliștii radicali față de Corupție au sesizat și criticat din acest pasaj doar atacul lui Klaus Iohannis la adresa scurgerilor din dosare, toți invocînd inițiativa de tristă amintire a unui lider PSD.
Nimeni n-a observat însă că pentru prima oară în discursul unui președinte la CSM a dispărut invocarea rolului istoric pe care îl are Justiția în lupta împotriva corupției.
Nimeni n-a observat însă că președintele prea mult ales a reluat, apelînd la abstracțiunile limbajului de lemn, toate criticile aduse de liderii USL, în frunte cu Victor Ponta, la adresa felului în care Justiția luptă împotriva corupției.

De aceea, unii vor fi fost surprinși de aplauzele care au răsunat marți, de dimineață pînă seara, în studiourile Antenei 3. Deși n-a fost prezent în viu la Sinteza zilei, Klaus Iohannis l-a aprobat pe Mihai Gâdea în predicile acestuia împotriva Justiției.

În disprețul oricărei norme democratice, Klaus Iohannis nu catadicsește să informeze opinia publică din România despre conținutul întîlnirilor sale de pînă acum cu Victor Ponta.

În condițiile acestei secretoșenii, nemaintîlnite în România de la Gheorghiu Dej încoace (Nicolae Ceaușescu practica fie și o minimă transparență), mulți s-au întrebat ce-au făcut cei doi la întîlnirile de pînă acum.

Avem acum răspunsul:
Victor Ponta i-a scris lui Klaus Iohannis discursul de la CSM!”, este de părere Ion Cristoiu.

6 comentarii la “Cristoiu trage o concluzie șoc după discursul controversat al lui Iohannis de la CSM

  1. Cristoiu bate campii!Iohannis a punctat foarte corect rolul justitiei si este foarte normal ca datele din dosare sa nu ajunga ilegal in presa!Problema nu este la jurnalisti ci la aceia care se in mod nelegal „scurg”” informatii din dosare tocmai pentru a influenta mersul acestora!Asta este adevaratul atac la independenta justitiei si nu comentariile unor jurnalisti sau politicieni, asa cum gandeste aceasta baba comunista protapita la ICCJ-madam Stanciu.

  2. Ion Cristoiu, acelasi libidinos sinistru, dornic si provocator de scandal. Nimic nu-i mai iese din ce pasa-mi-te graieste el ca si emanatii de inteligenta, dar omul insista. Cum sa stea el fara stenograme, fara surse prin parchete sau fara barfe ordinare ? Ca doar din asta se hraneste de o viata . Eu i-as da un exemplu : sa faca la fel ca apropiatul sau mult iubit, Traian Basescu. Adica sa iasa la pensie !

    1. Asta este socat si pentru concluziile lui socante…… Doarme numai in socuri….apoi trezindu-se face numai comentarii, zice-se, socante 🙂

  3. Dupa Basescu, tot ce pare a fi normalitate este „controversat”. Cum sa fie controversate niste solicitari ale lui Iohannis, pe care nu le-am votat, care sunt de bun simt, de normalitate.

  4. Oare Cristoiu a observat vreo imbunatatire a lucrurilor si disparitia coruptiei prin aplicarea masurilor basisto-macoviste?Dimpotriva,a iesit la iveala ca marii corupti au ramas intangibili,iar justitia se ocupa de plevusca sau umple puscaria cu nevinovati.Cand se trezeste zice”Pardon!”si merge tot asa.Cristoiule ,esti pe afara.Poti sa scrii si despre altceva si ti-a luat subiectul?

    1. Pai cand sefa antimafia se dovedeste a fi implicata in… mafie, ce dovada mai trebuie ??? Cand Udrea zburda inca libera pe strada, ba mai face si valuri, ce justitie e asta ??? Cand fratele lui Basescu e trimis acasa din parnaie sa-si numere banii si sa-i puna bine, ce iluzii mai avem ??? Aveti dreptate, asta este justitia macovisto-basista !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *