Skip to content
Puterea Știrilor Video

Criza bate la ușa României! Precup, fost consilier la vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții: Orice guvernant trebuie să ia două tipuri de măsuri

" "

Invitat la emisiunea “Puterea Știrilor”, Mihai Precup, fost consilier al vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții și coordonatorul PRO România Sector 1, a vorbit despre criza economică generată de pandemia de coronavirus. Acesta este de părere că țara noastră ar fi avut nevoie de un fond de solidaritate pentru firmele mici și nu de IMM Invest.

Este o mare oportunitate astăzi pentru că sunt instrumente financiare disponibile. Sunt fonduri disponibile. Dacă înainte de criză trebuia să alergăm mai mult după băncile comerciale și după cele de investiții să obținem finanțări, astăzi s-au deschis foarte multe instrumente financiare pentru a interveni în economie. Oportunitatea stă în acest capital disponibil. Rămâne doar de guvernanți, atât la nivel local, cât și la nivel central, să se pregătească și să pregătească proiecte eligibile.

Eu mă aștept ca orice guvernant să ia două tipuri de măsuri. Pe de o parte să aibă măsuri pe termen scurt, mie îmi place să le numesc măsuri de avarie, care să salveze puterea de cumpărare a oamenilor și să ajute companiile să treacă peste această perioadă dificilă. Companiile au obligații față de stat, precum plata taxelor care să fie susținută într-un fel de autoritățile centrale, față de furnizor și față de bănci – credite. Aceste măsuri de avarie trebuie luate pe termen scurt. Majoritatea țărilor europene, printr-o simplă declarație IMM-urile au primit un ajutor direct. În multe țări s-au creat acele fonduri de solidaritate.

La noi IMM Invest se adresează mai mult companiilor bancabile. Imaginați-vă că în România astăzi din totalul companiilor, undeva la 15% din companiile înregistrate la Registrul Comerțului sunt companii bancabile. Deci din start IMM Invest se adresează companiilor bancabile. În plus, nișa se reduce poate la mult sub 10% pentru că se va adresa doar celor care sunt afectate de COVID. Cum pomul se cunoaște după roade și un instrument financiar se cunoaște după numărul de trageri care a fost făcută. După cum bine știți numărul tragerilor din IMM Invest a fost puțin. Dacă mai trebuie să așteptăm încă un an sau doi ca să vedem care a fost numărul de trageri, timpul la fel joacă un rol foarte important. De aceea spun că pe termen scurt trebuie să avem un fond de solidaritate, companiile să primească un ajutor imediat, chiar dacă într-un cuantum mai mic.

Azi în România, 1% din companii generează 80% din PIB-ul țării. Deci nu de companiile astea vorbim, ci de companiile mici, de familie, care găseau foarte greu finanțare și înainte de criză. Acum băncile au o și mai mare reticență, a precizat Mihai Precup la Puterea Știrilor.

Acesta a vorbit și despre planul de relansare a economiei propus de Guvernul României. Întrebat în ce măsură consideră fezabil acest plan, Mihai Precup a spus că:

Românii și guvernele ultimilor 20 de ani au fost foarte pricepute în a face strategii și planuri. În condițiile în care de un an de zile, guvernul Orban este la putere, nu s-a finanțat niciun kilometru de autostradă. În guvernul respectiv au fost prezentate câteva sute de kilometrii de autostradă. În ce măsură vi se pare fezabil? Cred că cel mai important pentru un guvern este să vină cu un proiect și să-l ducă la capăt, maxim trei proiecte. Să își asume răspunderea politică asupra lor și până în alegeri să le ducă la capăt. Din păcate nici un proiect nu a fost dus până la capăt. Trebuie să venim cu unul, două proiecte prioritare pe care să ni le asumăm și să le finanțăm”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *