Skip to content
Economie

Criza care va ”mătura” economia României vine în 2021! Adrian Bența: 96% din încasări se duc pe pensii, salarii și asistență socială

economica.net

Analistul economic și consultantul financiar Adrian Bența a explicat pentru PS News – după ce Ministerul Finanțelor a anunțat miercuri creșterea deficitului bugetar la 9,1% din PIB -, că România trece printr-o criză economică care se va diminua abia în anul 2023.

„Situația este destul de rea pentru economie. Problema cu adevărat gravă va fi în momentul în care nu vom mai avea dreptul să avem un deficit atât de mare și se vor reintroduce, probabil din 2023, ordinea și disciplina la nivelul comunității europene. Atunci va trebui restructurat total sistemul de cheltuieli publice și sistemul de impozitare.

Suntem într-o criză economică deja. Această criză poate să aibă suișuri și coborâșuri. S-ar putea să fie o criză cu locurile de muncă în perioada următoare”, spune analistul.

De asemenea, acesta susține că „90% din scăderea economică este generată de pandemie, dar elementele financiare ale unei crize economice se vedeau încă din 2018-2019, doar că pandemia a accelerat dezechilibrările economice”.

„Înainte de criză erau milioane de autoturisme produse în SUA care nu găseau cumpărători, deci apăruseră semnele unei crize economice. Pe de altă parte, e posibil ca acele semne ale crizei să fie diminuate prin faptul că foarte multe state au aruncat destul de mulți bani în consum și pe anumite zone de activități economice. De exemplu, la noi, construcțiile au avut un ritm de 17% peste ce a fost anul trecut, la fel se întâmplă și în alte state membre”, afirmă Bența.

Întrebat care ar fi soluția pentru a trece de această criză, analistul este de părere că „un transfer de bani de la asistență socială către investiții” ar putea ajuta țara din punct de vedere economic.

„Problema este că nu poți să faci așa ceva peste noapte, pentru că în momentul în care ai obișnuit oamenii cu salarii mari, cu pensii mari și cu taxe mici, atunci trebuie luate niște măsuri graduale, astfel încât să fie suportabile și să nu reacționeze fie direct în stradă, fie să voteze contra. Avem nevoie de măsuri graduale și punctuale. Totul este politic și, în momentul în care Guvernul începe să mai taie pe ici pe colo, la următoarele alegeri nu mai are nicio șansă”, spune consultantul.

Acesta a mai spus că abia în 2-3 ani vom reuși să trecem peste această scădere economică.

„Anul viitor oricum va fi urât, 2022 de tranzit, abia din 2023 poți să spui că mai faci ceva, doar că în 2024 apar iar alegeri, deci lucrurile sunt puțin complicate.

Banii sunt oricum fungibili, zici că te împrumuți pentru investiții aiurea, nu, te împrumuți pentru salarii unora care nici nu și le merită. 96% din încasări se duc pe pensii, salarii și asistență socială”, a conchis Adrian Bența.

Deficitul bugetar crește la 96 miliarde lei, 9,1% din PIB, potrivit proiectului de rectificare bugetară. Noua estimare de deficit bugetar se bazează pe o scădere a economiei cu 4,2% în acest an. Cele 5 miliarde în plus față de precedenta estimare de deficit bugetar, de 91 miliarde lei, 8,6% din PIB, reprezintă în principal venituri care nu vor mai fi încasate în acest an, ca urmare a extinderii până la 25 decembrie a facilității fiscale de amânare la plată a obligațiilor fiscale.

Pentru anul următor, ministrul a declarat că deficitul s-ar putea situa la 7% din PIB. Astfel, bazat pe execuția bugetară de până acum, Ministerul Finanțelor propune o rectificare de 9% din PIB, 96 miliarde lei, din estimarea că nu vor mai fi încasate 4,2 miliarde lei pe finalul anului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *