Criza climatică a expus oamenii la șase săptămâni de căldură suplimentară și periculoasă în 2024

Sursă foto: Pexels

Criza climatică a cauzat în 2024, pentru persoana medie, șase săptămâni suplimentare de zile periculos de fierbinți, amplificând impactul fatal al valurilor de căldură din întreaga lume, potrivit The Guardian.

Efectele încălzirii globale cauzate de om au fost mult mai grave pentru unii oameni, conform unei analize realizate de World Weather Attribution (WWA) și Climate Central. Statele insulare din Caraibe și Pacific au fost cele mai afectate. Mulți dintre locuitorii acestor regiuni au îndurat aproximativ 150 de zile suplimentare de căldură periculoasă, aproape jumătate de an.

Aproape jumătate dintre țările lumii au experimentat cel puțin două luni de temperaturi cu risc ridicat. Chiar și în regiunile mai puțin afectate, precum Regatul Unit, SUA și Australia, poluarea cu carbon provenită din arderea combustibililor fosili a dus la trei săptămâni suplimentare de temperaturi ridicate.

Valurile de căldură agravate sunt cea mai mortală consecință a urgenței climatice. Oprirea arderii cărbunelui, petrolului și gazului este vitală pentru a preveni agravarea efectelor, au declarat oamenii de știință, având în vedere că 2024 este prognozat să fie cel mai fierbinte an înregistrat, cu emisii record de carbon.

Cercetătorii au cerut raportarea în timp real a deceselor cauzate de valurile de căldură, considerând datele actuale drept o „subestimare grosolană” din cauza lipsei monitorizării. Este posibil ca milioane de oameni să fi murit fără a fi luați în calcul din cauza încălzirii globale cauzate de om în ultimele decenii.

„Impactul încălzirii cauzate de combustibilii fosili nu a fost niciodată mai clar sau mai devastator ca în 2024 și a cauzat suferințe neîncetate,” a declarat Dr. Friederike Otto, de la Imperial College London, co-lider al WWA. „Inundațiile din Spania, uraganele din SUA, seceta din Amazon și inundațiile din Africa sunt doar câteva exemple. Știm exact ce trebuie să facem pentru a opri agravarea lucrurilor: să încetăm arderea combustibililor fosili.”

Joseph Giguere, tehnician de cercetare la Climate Central, a adăugat: „Aproape peste tot pe Pământ, temperaturile zilnice suficient de ridicate pentru a amenința sănătatea umană au devenit mai frecvente din cauza schimbărilor climatice.”

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: