Criza climatică – Veniturile medii mondiale vor scădea cu aproape o cincime până în 2050

schimbări climatice
Sursă foto: Freepik

Veniturile medii vor scădea cu aproape o cincime în următorii 26 de ani ca urmare a crizei climatice, potrivit unui studiu care prevede că pagubele vor avea costuri de șase ori mai mari decât prețul limitării încălzirii globale la 2C.

Creșterea temperaturilor, ploile mai abundente și fenomenele meteorologice extreme mai frecvente și mai intense vor provoca distrugeri de 38 de miliarde de dolari (30 de miliarde de lire sterline) în fiecare an până la jumătatea secolului, potrivit cercetării, care este cea mai cuprinzătoare analiză de acest tip realizată vreodată și ale cărei concluzii sunt publicate în revista Nature.

Această taxă uriașă – care este mult mai mare decât estimările anterioare – este deja blocată în economia mondială în următoarele decenii, ca urmare a emisiilor enorme care au fost pompate în atmosferă prin arderea gazelor, petrolului, cărbunelui și copacilor, scrie News.ro.

Acest lucru va provoca pierderi paralizante în aproape toate țările, cu un impact disproporționat de grav asupra celor care sunt cel mai puțin responsabile de perturbările climatice, agravând și mai mult inegalitatea.

Potrivit documentului, pierderea medie permanentă a veniturilor la nivel mondial va fi de 19% până în 2049. În Statele Unite și în Europa, reducerea va fi de aproximativ 11%, în timp ce în Africa și Asia de Sud va fi de 22%, iar în unele țări va fi mult mai mare decât această cifră.

„Este devastator”, a declarat Leonie Wenz, om de știință la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic și unul dintre autorii studiului. „Sunt obișnuită ca munca mea să nu aibă un rezultat societal frumos, dar am fost surprinsă de cât de mari au fost pagubele. Dimensiunea inegalității a fost cu adevărat șocantă”.

Studiul a analizat, de asemenea, a doua jumătate a acestui secol, unde acțiunile umane de acum pot face încă o mare diferență. În cazul în care se continuă ca de obicei, autorii au proiectat pierderi medii de venit de peste 60% până în 2100. Dar dacă emisiile vor scădea până la zero până la jumătatea secolului, scăderea veniturilor se va stabiliza la jumătatea secolului la aproximativ 20%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL