Skip to content
Politică

Criza de la București, văzută de la Bruxelles: România riscă să nu primească primele milioane de euro din PNRR

Facebook/Comisia Europeana

Într-un interviu pentru PS News, europarlamentarul PSD Victor Negrescu susține că oficialii de la Bruxelles privesc ”cu foarte mare îngrijorare” criza politică de la București, fiind de părere că instabilitatea de la nivelul Guvernului României va afecta negocierile pentru bugetul european 2021-2027.

„Oficialii de la Bruxelles privesc cu foarte mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în România, faptul că nu există o majoritate, faptul că nu există nimic clar în ceea ce privește opțiunile președintelui Klaus Iohannis sau opțiunile partidelor care au format majoritatea până de curând. De la Bruxelles, din toate discuțiile purtate a reieșit foarte clar că și oficialii europeni se așteaptă la o continuare a acestei crize în lunile care vor urma și acest lucru riscă să lungească problemele pe care le-a generat fostul guvern în relația cu Bruxellesul, și aici mă refer la negocierile cu cei de la Comisia Europeană privind noul buget european pentru perioada 2021-2027.

România nu începuse negocierile cu Bruxellesul și acest lucru a fost din culpa guvernului anterior. Din cauza faptului că astăzi nu avem un guvern, nu putem începe discuții serioase, nu putem începe implementarea acestui program de finanțare, care, în cadrul altor state europene, a început deja să fie implementat”, spune Negrescu.

Europarlamentarul spune că deja sunt dificultăți în accesarea avansului din PNRR, acest lucru fiind de asemenea un efect al crizei de la București.

„Consecințele se văd deja. În loc să începem noua programare financiară la timp, o vom începe foarte târziu, probabil în a doua parte a anului viitor. Suplimentar, avem aceste dificultăți în ceea ce privește accesarea avansului pentru PNRR. Guvernul României ar fi trebuit să prezinte un plan de cheltuieli pentru acest avans. Oricum, acesta nu era făcut nici înainte, nu este făcut nici de cei care conduc acum interimar guvernul și nu l-am văzut a fi menționat nici măcar în programul de guvernare prezentat de către premierul desemnat. Este un haos general, cu consecințe în ceea ce privește capacitatea României de a accesa bani europeni și a-i cheltui într-o manieră adecvată.

Din punct de vedere al relației cu Bruxellesul, avem de suferit în ceea ce privește folosirea banilor europeni, cheltuirea banilor europeni, implementarea programelor existente sau viitoare și, evident, toate aceste lucruri vor conduce la probleme pe zona economică, pentru că economia României este dependentă de inserția aceasta de bani europeni.

În momentul de față, Bruxellesul nu s-a implicat în criza politică din România. Mesajul transmis de oficialii europeni este că România are nevoie de un guvern stabil, dar și de un guvern performant în același timp. Dacă e să ne uităm pe raportul de țară, activitatea precedentului Guvern a fost criticată de Bruxelles, deci clar se poate ameliora performanța, se poate ameliora activitatea Guvernului, dar pentru asta trebuie să existe o majoritate stabilă, dar așa cum putem constata cu toții, actuala arhitectură parlamentară nu permite o guvernarea stabilă indiferent de formula sa și cea mai eficientă soluție ar fi să mergem într-adevăr spre alegeri anticipate și să avem un Guvern cu o majoritate largă în Parlament”, conchide Victor Negrescu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *