Skip to content
Economie Societate

Criza din 2009, similitudini îngrijorătoare. Ce discrepanță este între salariile de la stat și din mediul privat

Salariile la stat urcă de aproape două ori mai rapid decât lefurile privaților, iar diferența este la un nivel similar cu anul crizei.

Salariile din sectorul public au ajuns în ianuarie la o creștere de 26,7% raportat la prima lună a anului trecut, un ritm mult mai alert comparativ cu situația din mediul privat, unde avansul anual a fost de numai 15,8%.

În plus, diferența dintre salariul mediu din administrația publică și cel din sectorul privat este acum extrem de mare, la un nivel similar cu cel din anul 2008, anul în care la nivel global s-a declanșat criza financiară, arată Profit.ro, citând o analiză ING Bank România.

În 2009, din cauza deficitului bugetar ridicat și a dezechilibrelor majore, cauzate inclusiv de creșterile nejustificate ale salariilor din sectorul public, România încheia un acord cu FMI și implementa măsuri dure de austeritate.

Per ansamblul economiei, salariile se aflau în urcare cu 18,2% în ianuarie anul acesta, comparativ cu prima lună a anului trecut.

Câștigul salarial din administrația publică reprezintă acum 157% din cel mediu la nivelul întregii economii, în timp ce în sectorul privat se află la 94%, atenționează ING Bank România.

O situație similară, corectată ulterior de criza finaniară globală, a mai fost în 2008, când cei din administrație câștigau 161% din media pe economie, iar cei din privat 96%.

Puneți-vă centura de siguranță, intrăm pe Modul «campanie electorală»”, se arată în analiza citată.

Creșterea de 18,2% din ianuarie a salariilor este a doua mare creștere din ultimii 10 ani. În ce privește salariile, este cel mai bun început de an la care am fi putut spera. Iar dacă lucrezi în sectorul public din România, unde salariile au fost în urcare cu 26,7% în ianuarie, este și mai bine de atât. Chiar dacă nu prea sunt dovezi că salariile mai bune sunt legate de o îmbunătățire a serviciilor publice și a productivității, strategia wage-led growth pare să continue în forță”, scrie, într-o notă către analiști și investitori, economistul ING Bank România Valentin Tătaru.

Salariul într-un anumit sector, calculat ca pondere din salariul mediu la nivel național. Sursa: ING   Sursa: Profit.ro

 

Raportat la ianuarie 2018, cele mai ample majorări salariale din sectorul public sunt înregistrate în educație (36,3%) și sănătate (30,4%).

În sectorul privat, salariile din ianuarie au fost cu 15,8% mai mari decât în ianuarie anul trecut, al doilea cel mai accelerat avans începând cu prima parte a anului 2009.

Salariile nete din construcții au crescut spectaculos, cu 45%, ca urmare a scutirilor fiscale acordate acestui domeniu în decembrie 2018 și a introducerii salariului minim pe ramură.

Din cauza primelor și a altor beneficii acordate în sectorul privat în decembrie, câștigul salarial net din ianuarie a fost cu 6,1% mai mic decât în ultima lună a anului trecut.

  Creșterea nominală a câștigului salarial, comparativ cu aceeași lună a anului                                                                    anterior Sursa: ING   Sursa: Profit.ro

Potrivit datelor anunțate ieri de Institutul Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie, nominal, cu 18,2% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.936 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 14,4%.

În decembrie 2018, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,5% față de aceeași lună a anului anterior, la 2.957 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,9%.

1 comentariu la “Criza din 2009, similitudini îngrijorătoare. Ce discrepanță este între salariile de la stat și din mediul privat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *