Skip to content
Politică

Criza din Catalonia se adâncește. Mandat de arestare european pe numele lui Puigdemont

thesun.co.uk

Curtea Națională a Spaniei a emis vineri un mandat european de arestare pe numele premierului destituit al provinciei Catalonia, Carles Puigdemont. Totodată, aceeași instanță a emis mandate similare și pentru patru foști miniștri din guvernul regional catalan, care împreună cu Puigdemont se află în prezent în Belgia.

Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont și a celor patru foști miniștri după ce aceștia nu au dat curs citației de a se prezenta joi în fața instanței din Madrid, pentru a răspunde acuzațiilor legate de proclamarea independenței Cataloniei, potrivit theguardian.com.

Nu voi fugi de justiţie. Voi merge spre justiţie, dar o justiţie reală. Le-am spus avocaţilor mei să transmită sistemului judiciar belgian că sunt complet dispus să cooperez. Există o influenţă enormă a politicii asupra sistemului judiciar din Spania. Acest fapt este evident, nu există garanţii pentru un proces corect şi independent. Nu este normal să riscăm 30 de ani de închisoare, este incredibil de barbar, nu putem vorbi despre democraţie în aceste condiţii, a declarat Puigdemont, într-un interviu pentru postul belgian de televiziune RTBF.

Guvernul spaniol a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenţei, iar Guvernul şi Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *