Skip to content
Politică

Criza din Iran continuă. Teheranul anunță că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita permisă în Acordul Nuclear

Teheranul a avertizat Europa ca va începe îmbogăţirea uraniului peste limitele impuse de Acordul Nuclear din 2015 „în câteva ore”, precizează Al Jazeera.

Ceea ce înseamnă ca afirmaţiile Teheranului de pe 1 iulie cu privire la faptul că deja a trecut de limita de 300 de kilograme de uraniu (îmbogăţit în proporţie de 20%) a fost o minciună.

Potrivit purtătorului de cuvânt al agenţiei atomice iraniene, pregătirile tehnice pentru îmbogăţirea de uraniu va fi încheiată „în câteva ore şi îmbogățiarea peste 3,67% va începe. Iar mâine dimineaţă, atunci când IAEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU – n.r.) va lua o mostră, noi vom fi depăşit 3,67%”.

În plus, Theranul a precizat şi că, la fiecare 60 de zile, va respecta tot mai puţine dintre angajamentele pe care și le-a luat prin Acordul Nuclear în situaţia în care nu este protejat de sancţiunile Statelor Unite.

Partea europeană încearcă să salveze situaţia, cel puţin de faţadă

Pe data de 4 iulie Franța a anunţat că va efectua prima tranzacţie cu Iranul prin mecanismul Instex, care teoretic ar permite ocolirea sancţiunilor economice impuse de Statele Unite asupra Iranului. Aceea fiind o ultimă încercare disperată a Uniunii Europene de a salva acordul nuclear cu Iranul.

Uniunea Europeană a făcut anunţul de pe 4 iulie după ce, la mijlocul lunii iunie, Teheranul anunţase că va abandona acordul nuclear dacă în termen de maximum 10 zile Franța, Marea Britanie, Germania și China nu găsesc o modalitate de a evita sancţiunile economice ale Statelor Unite.

„Numărătoarea inversă pentru depăşirea rezervei de 300 kg de uraniu uşor îmbogăţit a început şi în 10 zle vom depăşi acea limită”, declarase pe 17 iunie Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Energiei Atomice a Iranului (AEOI).

Ulerior, pe 1 iulie, a anunţat că rezervă de uraniu uşor îmbogăţit a depășit limita de 300 de kilograme, ceea ce reprezintă o încălcare directă a prevederilor acordului nucleare (cunoscut şi drept „Planul de acțiune comprehensiv comun”). Practic, depăşirea rezervei de 300 de kg a confirmat ultimatumul dat Franţei, Germaniei, Chinei şi Marii Britanii.

Legătura dintre acordul nuclear şi sancţiunile economice impuse asupra Iranului de către Statele Unite

În fapt, acordul nuclear nu mai are, oricum, cum să funcţioneze din cauza abandonării unilaterale a lui de către preşedintele american Donald Trump. Ori, fără participarea Statelor Unite – singura superputere globală -, el nu mai are cum să funcţioneze.

Mai ales că denunţarea acordului nuclear a venit la pachet cu reimpunerea de sancţiuni economice asupra Iranului, sancţiuni pe care partea europeană nu le poate contracara eficient.

De altfel, un diplomat european a și precizat că :”Dacă ar avea cărţi (Londra, Pariş şi Berlin – n.r.), cred că le-ar fi folosit până acum”.

Statele Unite nu poate forţa Uniunea Europeană să renunţe la acordul nuclear, dar o poate totuşi forţa să izoleze economic Iranul.

Din acest motiv a anunţat Donald Trump, în 2018, impunerea de sancţiuni economice asupra oricărei companii care nu respectă pachetul de sancţiuni reimpuse Iranului. Altfel spus, a avertizat statele-membre Uniunii Europene că dacă vor continua să facă comerţ cu Iranul, atunci şi lor li se vor impune sancţiuni.

Într-o primă fază, Washington-ul a conceput o listă de țări exceptate de la această regulă, însă între timp acea listă nu a mai fost reînnoită.

În replică, statele Uniunii Europene au încercat să creeze propriul lor mecanism financiar (denumit „Instex”), cu ajutorul căruia să-şi păstreze relaţiile economice cu Iranul (şi implicit şi acordul nuclear).

Însă acest mecanism nu funcţionează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *