Skip to content
Economie Politică

Criza economică ”nu va veni singură”, o aduce guvernul EXCLUSIV

evz.ro

Criza nu ”va veni în România, ci o vom aduce singuri, prin crearea de dezechilibre în economie”. Spre deosebire de criza din 2009-2010, care a fost indusă și de contextul international nefavorabil, România trebuie să se aștepte anul viitor sau cel târziu în 2020 la ”o criză auto-generată de politicile iresponsabile ale guvernului”, a declarat pentu PSNews Gabriel Biriș, fost secretar de stat în ministerul Finanțelor, în prezent una din vocile mediului de afaceri țara noastră.

Creșterea iresponsabilă, nefundamentată economic, a pensiilor și a salariilor bugetarilor, coroborată cu lipsa investițiilor în infrastructură, se constituie în principalele politici generatoare de dezechilibre ale actualului guvern”, spune Biriș.

Pentru a evita intrarea în criză, guvernul trebuie să crească semnificativ nivelul investițiilor publice în infrastructură, să crească salariile doar în corelare cu creșterea productivității și să acopere în mod real deficitul de la bugetul de pensii.

Trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este o măsură falsă, spune Biriș, care nu a rezolvat nimic, ci doar a acoperit gaura de la bugetul asigurărilor sociale cu bani de la bugetul de stat consolidat.

Dacă în 2019 guvernul va mai putea să ”cârpească” deficitul de bani, pentru a asigura un punct de pensie de 1265 de lei, așa cu s-a angajat în programul de guvernare, este exclus ca peste doi ani să aibă de unde să asigure bani pentru un punct de pensie de 1775 lei, ce va aduce un cost suplimentar de aproximativ 40 de miliarde lei, mai spune Biriș.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat deja că ”trebuie să avem grijă de macrostabilitate ca de lumina ochilor”, cu completarea că ”dacă nu păstrăm coerența, mai devreme sau mai târziu vom plăti ca țară”.

Iar Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a atras atenția miercuri că România are deja un nivel al datoriei publice care indică o probabilitate crescută pentru intrarea în recesiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *