Skip to content
Știri locale

Criză fără precedent în HoReCa: ”100.000 de angajați vor fi concediați până la finele anului”

Inquam Photos/Octav Ganea

Circa 100.000 de angajați din sectorul HoReCa vor fi concediați până la finele anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricțiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

El a afirmat că hotărârea de marți a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență privind reînchiderea restaurantelor și cafenelelor a fost luată fără ca autoritățile să prezinte vreo dovadă că acest sector a contribuit la răspândirea infecției.

După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare și fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiți să trimitem în șomaj oameni care cu foarte mare greutate am reușit să-i ținem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajații HoReCa vor fi concediați până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente. Din 230.000 de oameni angajați în hotelurile și restaurantele din România la începutul anului, am estimat până acum că circa 80.000 vor fi concediați până la finalul anului, dar acum cred că ajungem la 90-100.000. Ceea ce este foarte mult„, a subliniat Ile, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sectorul a supraviețuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea șomajului tehnic și compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor. „Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasați de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.

Contribuția directă la PIB a sectorului HoReCa este de 2,79%, iar cea totală este de 5,4%. „Multe restaurante nu se vor mai deschide niciodată, iar cele mai expuse acestui risc sunt cele care plătesc chirii pentru spații, precum cele din mall-uri sau din alte centre comerciale„, a adăugat Ile.

Responsabilii din sector vor solicita Guvernului în perioada imediat următoare un plan de măsuri de compensare. Prima întâlnire este planificată pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare este posibilă o discuție cu premierul Ludovic Orban.

Măsurile cerute de industria HoReCa vizează trei paliere: măsuri compensatorii pentru angajați, infuzie de cash în industria noastră, prin suplimentarea granturilor și a sumelor alocate sectorului, precum și reducerea de taxe și impozite, precum cele pe clădiri și terenuri, după modelul din Marea Britanie, unde s-a luat decizia ca un an sectorul să fie scutit de plata taxelor„, a conchis Ile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *