Skip to content
Politică

Criza Guvernului o ajută pe Viorica Dăncilă. Calcule pentru alegerile prezidențiale

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Premierul Viorica Dăncilă se confruntă cu cea mai mare criză politică din ultimii ani, iar PSD nu dă semnale să-și revină. Pro România este partidul care le pune cele mai multe piedici pesediștilor în drumul lor spre 2020. Pro România a rupt o bună parte din PSD și acum a distrus inclusiv coaliția de guvernare, convingând ALDE să iasă din Guvern și să treacă în opoziție. 

În toată această criză guvernamentală, PSD a împărțit bătălia în două tabere, după cum se poate observa din declarații: Viorica Dăncilă, cea care încearcă să mențină stabilitatea țării, și opoziția, cea care vrea să destabilizeze România. Mesajul PSD este clar pentru propriul său electorat și premierul își asumă rolul de echilibru politic. 

" "
" "

Premierul Viorica Dăncilă are nevoie de expunere în campania electorală și joacă foarte bine această carte cu criza guvernamentală. N-o să pice Guvernul înainte de alegerile prezidențiale. Viorica Dăncilă va fi premier până în decembrie 2019, cel puțin, deci timp suficient să-și facă o campanie electorală pe spatele disperării opoziției de a ajunge la putere. 

Mesajul pozitiv vs. mesajul negativ

Chiar și în această perioadă de criză, când PSD e atacat din toate direcțiile, premierul Viorica Dăncilă mizează pe un mesaj pozitiv. Viorica Dăncilă spune propriului electorat că PSD a dat salarii mai mari, pensii mai mari, mai multe locuri de muncă etc. Mesajul lor este unul spre creștere economică, în niciun caz unul care să trezească frică sau panică în mintea electoratului. 

Opoziția face chiar opusul, iar cumva electoratul opoziției pare să fie de acord și cu tăierile de salarii, și cu concedierea unui număr de bugetari. Dar astfel de idei trezesc frica în oameni și opoziția riscă să mobilizeze chiar electoratul pesedist – bugetarii. Practic, PSD nu face decât să aștepte până când opoziția începe să trimită voturi spre ei. 

Dacă Liviu Dragnea era un om al războiului direct cu președintele Iohannis, premierul Viorica Dăncilă vine și cere un compromis și o colaborare, chiar dacă în negocierile cu ALDE nu a fost dispusă la niciun compromis. Importantă este imaginea publică și noi astăzi avem imaginea unui premier pacifist. PSD a vândut și iluzia că au făcut pace cu Comisia Europeană, iar premierul este apreciat de liderii europeni. Nu știm cât adevăr există în aceste mesaje, însă e clar că Dăncilă a stins multe conflicte. 

Cât va câștiga Dăncilă

În sondaje, Viorica Dăncilă este sub 10%, dar calculul mai este și despre cât vor pierde celelalte partide. Premierul are toate șansele să crească dacă opoziția va continua să atace anumite categorii din societate. Încet, dar sigur, Viorica Dăncilă face pași spre 20%, în timp ce Liviu Pleșoianu mobilizează acel electorat mai înverșunat, ultranaționalist. Rămâne de văzut dacă până la urmă Pleșoianu și Mircea Diaconu vor intra în cursă sau vor renunța la un moment dat și vor transfera voturile către Viorica Dăncilă.

Cert este că PSD are nevoie și de Pleșoianu, și de Diaconu pentru a crește încă din primul tur, dar această strategie va fi în funcție de Dan Barna, care și el începe să aibă probleme cu Theodor Paleologu. De asemenea, Iohannis este o mare problemă pentru Dan Barna, deoarece președintele poate să atragă multe voturi din USR-PLUS și să-l lase pe Barna cu buza umflată. Electoratul USR nu este la fel de fidel cum e cel PSD sau PNL. USR n-a avut nici timpul și nici oportunitatea pentru a-și fideliza propriul electorat. 

Până în acest moment, nici Mircea Diaconu, nici Liviu Pleșoianu n-au atacat în mod direct electoratul pesedist. Liviu Pleșoianu e interesat de cei care urăsc DNA și îi apără pe infractori, iar Mircea Diaconu mai are nevoie de timp. Mircea Diaconu, a declarat la Digi24, că dacă ar fi președinte ar susține-o pe Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului European. O declarație care nu e pe placul pesediștilor. 

Dacă Viorica Dăncilă va ajunge în turul doi al alegerile prezidențiale n-ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, își vede de propriul drum fără să fie deranjată de ceilalți, iar în crize guvernamentale PSD se simte în largul său, mai ales că din 2017 am tot avut atâtea crize și atâtea căderi ale Guvernului. Chiar PSD și-a dat jos propriul Guvern pentru a pune alți oameni. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *