Criză majoră în farmacii, lipsesc medicamente esențiale pentru bolnavii cronici

Sursa foto: Pixabay

Este criză majoră în farmacii, lipsesc medicamente esențiale pentru bolnavii cronici – diabetici, cardiacii și pacienți oncologici sunt puși pe drumuri în căutarea tratamentelor. CNAS a plătit doar 20% din datoriile pentru medicamentele compensate, iar întârzierile de peste 90 de zile blochează întregul lanț farmaceutic. În mediul rural, situația e critică. Autoritățile promit fonduri, dar pacienții nu mai au timp de așteptat. 

Farmaciștii din Capitală și din țară se plâng că au rămas fără medicamente. Lipsesc unele tratamente pentru inimă, diabet și pentru afecțiunile oncologie însă și perfuzabilele (ser fiziologic, arginina sau clorură de sodiu).

Farmaciștii spun că aproblemele s-au agravat pentru că nu și-au primit banii de la Casele de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele compensate dar și pentru că unele medicamente sunt foarte ieftine și atunci distribuitorii nu le mai aduc în țară. Ultimele plăți CNAS au fost făcute în martie pentru medicamentele eliberate în februarie.

Președintele CNAS recunoaște că este o problema serioasă și spune că reușit să plătească 21% din sumele datorate pentru medicamentele compensate. Speră însă că ministerul Finanțelor să aloce suma necesară până la sfârșitul toameni că să nu ajungem la un blocaj iar paciențîi să nu mai aibă acces la medicamentele compensate.

Farmaciștii spun că sunt întârzieri de peste 90 zile, situaţie care îi duce în incapacitate de plată şi automat pacienţii rămân fără medicamentele vitale. Depășirea termenelor obligațiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii determină întârzieri la plata datoriilor pe întreg lanțul farmaceutic – farmacie, distribuție, producție.

În mediul rural situaţia este şi mai gravă, acolounde accesul la tratament depinde aproape exclusiv de câteva unități farmaceutice. Medicamentele gratuite și compensate sunt esențiale pentru paciențîi cu boli cronice sau cu venituri reduse, iar orice întârziere în eliberarea acestora poate avea consecințe serioase asupra stării de sănătate a populației și asupra încrederii sale în sistemul public de sănătate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: