Skip to content
Politică

Criza partidelor de centru-dreapta. Anul 2020 a adus pierderi însemnate pentru PNL, USR-PLUS și PMP

b1.ro

Rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie dezvăluie criza profundă prin care trec partidele de centru-dreapta din țară. Toate partidele politice de centru-dreapta au terminat anul 2020 în picaj, iar unul dintre ele a rămas în afara Parlamentului.

Toate partidele de centru-dreapta, făcând de sigur un compromis și incluzând aici și Alianța USR-PLUS a cărei poziționare ideologică este mult mai ambiguă, au terminat anul 2020 în criză. Rezultatul alegerilor parlamentare arată că PNL, USR-PLUS și PMP au suferit pierderi dure față de alegerile europarlamentare din 2019, atunci când au fost pe val și când au atins practic maximul de popularitate în rândul electoratului.

La alegerile europarlamentare PNL obținea un scor de 27%, clasându-se pe prima poziție. Mai mult decât atât, poziția liberalilor s-a îmbunătățit constant pe parcursul anului 2019 după dărâmarea cabinetului Dăncilă și câștigarea alegerilor prezidențiale. PNL ajunsese în sondajele de opinie la o cotă de popularitate de care nu s-a bucurat niciodată în istoria post-decembristă a țării. Iată însă că sfârșitul de an îi prinde pe liberali în defensivă. În ciuda faptului că vor forma viitorul guvern alături de alte partide parlamentare, liberalii au pierdut mult din popularitate pe fondul gestionării pandemiei de coronavirus și a nemulțumirilor populare, rezultate în mare parte din modul în care PNL a gestionat criza sanitară. Chiar dacă pierderile procentuale de pe hârtie ale liberalilor față de alegerile europarlamentare sunt de doar 2 procente, aceștia au pierdut în realitate mult mai mult. Trebuie să nu uităm că PNL avea o cotă imensă de popularitate la sfârșitul anului 2019, apropiindu-se chiar de 40%. Așadar pierderea reală e mult mai mare, fiind de fapt de peste 10 procente. Dacă prin absurd am fi avut alegeri la sfârșitul anului 2019 și apoi la sfârșitul anului 2020, picajul liberalilor ar fi fost mult mai vizibil.

USR-PLUS nu stă nici el mai bine. La europarlamentare, alianța a fost la un pas să le ia fața social-democraților. Treptat însă aceștia și-au epuizat capitalul electoral câștigat în mai 2019, ajungând la 15,37% în ultimele alegeri – cele parlamentare din 6 decembrie, potrivit datelor BEC. În 2019, USR-PLUS lua 22,4%, la doar 0,1% în spatele PSD. Iată deci că acum vorbim despre o diferență de 7 procente. Practic USR-PLUS a pierdut 7 procente în decurs de un an, nefiind la Putere, ceea ce înseamnă că Barna și Cioloș ar avea șanse mici să supraviețuiască 4 ani în Opoziție.

Situația PMP-ului este însă cea mai gravă din punct de vedere al supraviețuirii politice. La alegerile europarlamentare din 2019 partidul condus până de curând de Eugen Tomac a obținut  5,7%, trecând pragul confortabil și luându-le chiar fața altor partide precum UDMR sau ALDE. La ultimele alegeri însă – alegerile parlamentare din 6 decembrie – PMP nu a mai reușit să facă pragul de 5%, rămânând astfel în afara Parlamentului și chiar în pericol de dispărea definitiv.

Toate partidele de centru-dreapta așadar au suferit pierderi semnificative în ultimul an de zile. Rămâne de văzut dacă vor reuși să se redreseze până la alegerile viitoare. Când vine vorba de alegeri nu trebuie să uităm că asistăm de fapt la o situație win – lose, de vreme ce pierderea suferită de un partid se traduce prin câștigul înregistrat de alt partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *