Skip to content
Coronavirus

Criza politică a accentuat criza sanitară, susține dr. Radu Țincu: După ce ai organizat festivaluri și congrese, e greu să ceri respectarea măsurilor sanitare

focuspress.ro

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, susține că, în mare măsură, politicienii sunt principalii responsabili pentru creșterea numărului de cazuri de coronavirus, fiind de părere că, după organizarea de „festivaluri și congrese”, aceștia ”nu vor mai avea niciun fel de autoritate în fața oamenilor”. De asemenea, medicul avertizează că în perioada imediat următoare numărul de pacienți infectați cu Sars-Cov-2 va continua să crească.

„Rata de pozitivare este foarte ridicată și asta ne arată că circulația virusului în comunitate este foarte intensă. Din păcate, criza politică nu face decât să agraveze această situație epidemiologică, prin faptul că anumite măsuri nu pot fi implementate de un guvern care se află în interimat. Pe de altă parte, se transmite și un mesaj către populație, care vede că toată clasa politică are cu totul și cu totul alte preocupări decât gestionarea crizei sanitare și atunci se produce o anumită scădere a receptivității populației cu privire la importanța respectării unor măsuri sanitare.

Din păcate, Guvernul s-a concentrat în ultimele săptămâni pe două elemente: creșterea paturilor la ATI și achiziționarea de aparate care să poată să gestioneze pacienții cu Covid-19. Aceste două măsuri sunt utile, însă ceea ce trebuie să înțelegem este că, oricât de mult te-ai pregăti și oricât de mult ai extinde capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă, la un moment dat, numărul de bolnavi va depăși această capacitate. Acest lucru s-a întâmplat și în Franța, și în Italia. Există precedente unde, oricât de performant ar fi sistemul de sănătate, un număr prea mare de bolnavi va depăși această capacitate. De aceea, a treia măsură care ar fi trebuit să reprezinte o prioritate pentru autorități este controlul transmiterii virusului în comunitate. Aici discutăm de controale și o creștere a vigilenței autorităților în vederea respectării măsurilor sanitare. Sau, în anumite zone particulare, acolo unde situația epidemiologică era suficient de gravă, ar fi trebuit implementate anumite măsuri restrictive care să reducă circulația virusului în comunitatea respectivă”, spune Țincu.

De asemenea, acesta avertizează că numărul cazurilor de Covid-19 și cel al deceselor vor continua să crească în perioada următoare.

„Din păcate, situația va continua în perioada imediat următoare să se agraveze, numărul de pacienți va continua să crească. Cel mai probabil, vom depăși 1.700 de pacienți în Terapie Intensivă în această săptămână, iar  mortalitatea va continua să crească pentru că sistemul nu mai are suficiente resurse în a-i mai prelua pe acești pacienți la timp pentru a le oferi toate măsurile de tratament de care au nevoie

Nu putem găsi doar un responsabil pentru că este un cumul de factori care a determinat această situație. În primul rând, faptul că nu ne-am vaccinat, faptul că nu a existat o campanie de informare care să îi facă pe oameni să se vaccineze, faptul că autoritățile nu au reușit să supravegheze respectarea acestor măsuri. Nu în ultimul rând, criza politică nu face decât să accentueze și mai mult această situație nefericită în care ne aflăm. Este un cumul de factori în care și criza politică are un aport important, pentru că oamenii nu vor mai avea încredere în situația reală sanitară. Până la urmă, dacă oamenii politici au alte preocupări înseamnă că situația din spitale nu este atât de dramatică și, pe de altă parte, o criză politică care s-a jucat cu criza sanitară în această lună septembrie nu va mai avea niciun fel de autoritate în a le spune oamenilor acum să respecte măsurile sanitare. După ce ai organizat festivaluri de muzică, după ce ai organizat congrese de partide politice, e foarte greu să vii acum și să le spui oamenilor că este momentul să respecte măsurile sanitare.

Toată această criză politică nu face decât să alimenteze criza sanitară și ceea ce cred că trebuie făcut este să se încheie cât mai rapid această situație de instabilitate politică”, conchide Radu Țincu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *