Skip to content
Republica Moldova

Criza politică se prelungește în R. Moldova. Dan Dungaciu: În acest moment, Maia Sandu a pierdut bătălia

Inquam Photos/Alexandra Pandrea
" "

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că declanșarea alegerilor anticipate din Republica Moldova depinde strict de Curtea Constituțională, președintele Maia Sandu „pierzând în acest moment bătălia politică”.

„În realitate, dacă vorbim de efectele pe termen scurt, nu știm cât de mult va afecta această criză politică Republica Moldova, pentru că Maia Sandu a vorbit despre organizarea ori a alegerilor anticipate, ori a referendumului, deci ori la bal, ori la spital. Nu știu cum va aduce doamna Maia Sandu în acest moment Republica Moldova la alegerile anticipate. Atunci când a vorbit de referendum s-a referit la un potențial posibil impeachment pe care Parlamentul l-ar putea declanșa împotriva dânsei. 

" "
" "

În Republica Moldova sunt cele 90 de zile care trebuie să treacă, în care să fie respins de două ori un guvern, astfel încât să se poată declanșa alegerile anticipate. Nu există altă soluție în acest moment. Un guvern a fost respins, mai trebuie respins încă unul. Doamna Maia Sandu acum, dacă se află în poziția de a primi o ofertă din partea unei majorități constituite în Parlamentul Republicii Moldova, sau îi dă curs, și atunci nu vor mai fi alegeri anticipate, sau o respinge. Dacă o respinge, se poate spune că încalcă decizia Curții Constituționale și atunci Parlamentul ar trebui să meargă spre impeachmnet, adică să pedepsească președintele că nu își face datoria.

Dacă te duci la impeachment și suspenzi președintele, pe urmă te duci la referendum, așa cum s-a întâmplat și în România. Doamna Maia Sandu vorbea de referendum ca despre evaluarea pe care populația ar trebui să o ofere domniei sale în momentul în care a fost suspendată de către Parlament.

Dacă se va întâmpla asta, și doamna Maia Sandu va reveni în funcția de președinte, deci nu va fi debarcată, tot nu vor fi alegeri anticipate, pentru că Constituția nu spune nimic în acest sens. Dar nu se va ajunge la impeachment pentru că, evident, socialiștii nu vor vota impeachment-ul doamnei Maia Sandu, va rămâne suspendat și ne vom duce iar la Curtea Constituțională. Dacă Maia Sandu nu numește niciun premier al unei majorități din Parlamentul Republicii Moldova, nu avem obligatoriu alegeri anticipate așa cum s-a tot speculat greșit.

Decizia se duce la Curtea Constituțională care va trebui să ne spună ce facem mai departe pentru că în acest moment nu știm ce se va întâmpla”, spune sociologul.

Șansele organizării alegerilor anticipate sunt în funcție de decizia Curții Constituționale, precizează Dungaciu.

”După părerea mea, riscăm să mergem într-o situație foarte complicată și ambiguă. Nu știm ce este în mintea Curții Constituționale în acest moment, știm doar că în Constituția și în legislația Republicii Moldova nu se prevede un asemenea moment în care președintele să nu aleagă un premier propus de o majoritate din Parlament. Doamna Maia Sandu se prevalează de faptul că această majoritate ar fi nelegitimă.

Eu nu discut dacă argumentele domniei sale sunt politice sau nu, dar într-o oarecare măsură sunt valabile pentru că Parlamentul Republicii Moldova este un parlament care poate să fie din multe puncte de vedere contestat, dar din punct de vedere juridic sunt fără precedent, iar legiuitorii din Republica Moldova nu au prevăzut o astfel de situație.

Ne vom duce la Curtea Constituțională, altă soluție nu există. Suntem într-o situația în care Republica Moldova are un guvern nefuncțional, care nu are nicio atribuție, nu poate practic să facă nimic, și mai avem un președinte care este în război cu Parlamentul. Asta este situația Republicii Moldova la acest moment: nu avem Guvern, avem un război între Parlament și președinție și o criză economică cât casa”, spune Dan Dungaciu.

În încheierea interviului, Dungaciu a explicat că Maia Sandu și PAS nu au gestionat corect situația politică din R. Moldova în momentul în care au apelat la o rezolvare pe cale juridică, și nu politică.

„Din punct de vedere politic, argumentele doamnei Maia Sandu în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului sunt întemeiate, dar juridic nu sunt. Nu poți găsi soluții juridice la probleme politice. Poți găsi eventual soluții politice la probleme juridice, dar niciodată invers. Doamna Maia Sandu, de când a luat puterea, în loc să se joace de-a avocații, trebuia să scoată lumea în stradă, să pună o presiune pe acest Parlament să se coalizeze și cu Platforma, dar și cu unioniștii, cu toți cei care au susținut-o la alegeri și să scoată acest Parlament din funcțiune, asta trebuia să facă doamna Maia Sandu din punct de vedere politic, dar presiunea n-au pus-o, doar s-au jucat de-a puterea și se vede că în jurul doamnei Maia Sandu nu există oameni cu instinct politic. Au pierdut politic această bătălie și acum ei încearcă să o rezolve juridic, dar asta nu se poate face. 

Trecând peste ce se va întâmpla în viitor, în acest moment bătălia a fost pierdută de doamna Maia Sandu din punct de vedere politic, după ce a câștigat alegerile prezidențiale. S-au dus la Curtea Constituțională, au întrebat dacă se poate dizolva Parlamentul de la sine, au respins orice parteneriat cu foștii parteneri, deci greșeli politice grave care au dus la această situație. Din punctul meu de vedere, nu văd viitorul în termeni foarte buni, pentru că nu avem soluții, doar așteptări de la Curtea Constituțională”, a conchis sociologul.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *