Skip to content
Politică

Criza politică se vede până la Berlin. Iohannis: politica externă nu va fi influențată de criza internă!

nineoclock.ro

Conferința de presă comună a Președintelui Klaus Iohannis cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu ocazia vizitei oficiale pe care șeful statului român o efectuează în aceste zile în Germania a pus în plan secundar criza de pe scena politică internă, cei doi lideri preferând să se axeze asupra unor teme cu impact regional.

Iohannis și Merkel au subliniat importanța relațiilor dintre cele două state, au accentuat nevoia de securitate și au atins discuții ce țin de relația UE – NATO, punctele de vedere fiind comune.

Doresc să îi mulțumesc lui Klaus Iohannis că s-a trecut în cartea de comemorare pt cancelarul Helmunt Kohl. De asemenea, doresc să menționez că vizita are loc și în contextul unor de celebrare a 25 ani de la semnarea acordurilor între România și Germania, dar și 10 ani de la integrare României în UE.

Se observă eforturile României și progresele în domenitul anticorupției și apărarea statului de drept. Astfel, porcesul reformelor trebuie să continue și îl felicit pe președinte pentru faptul că sprijina reformele.”, a menționat cancelarul german, în cursul discursului transmis de Digi24.

Mulțumesc pt această întâlnire bună și intensă. Am început o vizită de lucru ce va ține 3 zile. Am expirmat condoleanțele mele și ale României pentru cancelarul federal Helmunt Kohl.

În contextul acestei vizite, celebrăm sărbătorirea a 50 ani de reluare a relațiilor româno-germană, 25 ani de la acordurile semnate între cele două state și 10 ani de la integrare în UE.

Relația cu Germania este una privilegiată, una dintre cele mai bune relații pe care le avem. Trebuie să o păstrăm și să o îmbunătățim. Germania est cel mai bun partener comercial, este notabil, astfel că nu suntem doar apropiați politic, cât și economic.

Importanța minorității germane din România și a comuității române din Germania necesită crearea unui pod, întărirea acestuia pentru națiunile noastre.

Am discutat mult și despre Europa, despre proiectul european, cel mai valorors, care trebuie continuat, trebuie să găsim cele mai bune căi pentru cetățenii europeani, să le oferim securitat și să ajutăm să fie mai ușor acceptată.  În plus,am discutat și tema spațiului Schengen, iar cancelarul Merkel m-a sfătuit să discut și cu alți reprezentanți ai statelor și să fie un proces cât mai rapid.

O altă temă a fost cea a presedinției Consiliuilui Uniunii Europene, președinție care se va sincroniza cu multe schimbări, se va finaliza Brexit-ul și se va aproba bugetului .

Am discutat și despre relația transaltantică, am discutat despre vizita la Washington și rămânem pe aceiași idee, UE  e importantă  pentru  SUA și invers. Nu trebuie să optam pentru UE sau NATO, ci să colaboram, iar această colaborare va duce spre îmbunătățirea lucrurilor.

S-a atins și discuția despre spațiul Mării Negre și securitatea spațiului, spațiu vital pentru UE și NATO, mai exact a securității întregii regiuni.

Subliniez că această discuție intensa mi-a făcut mare plăcere și îi mulțumesc cancelarului Angela Merkel.”, a transmis pe larg Iohannis.

 

După discursurile de început ale celor doi șefi de stat, a fost ridicată o dublă întrebare despre Europa celor două viteze, mai exact evoluția diferită a statelor în cadrul UE, dar și despre criza politică din cadrul României,  criză despre care Angela Merkel a fost reținută în declarații.

Nu am să răspund la cea de-a doua întrebare, sunt problemele interne. Cât despre Europa cu două viteze, eu cred că este înțeles greșit. Nu este vorba despre un grup de state excluse. Oricine vrea poate participa, aceste politici, precum cele legate de zona Euro sau de formarea Parchetului Europeanu nu sunt îndrepte cuiva în mod special, ci toți pot adera dacă doresc.”, adaugă Merkel.

Președintele a ținut să sublinieze că politica externă nu va fi afectată, iar politicienii români sunt de acord cu direcția pe care se merge.

Trebuie să existe opțiunea să de participare sau nu la anumite proiecte. Trebuie sa fie o cale deschisa! Europa celor două viteze nu mai este de actualitate. Cât despre situația de acasă, am discutat și depre criza politică și am transmis mesajul că este o țară stabilă, cu o economie funcțională, dar cu o criza interna a guvernului pentru care am solicitat să se rezolve urgent totul.

Politica externă nu va fi influențată de criza internă, eu reprezint politica externă.”, a concluzionat Președintele Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *