Oamenii din Botoşani se confruntă cu o criză profundă a apei, din cauza vremii caniculare care durează de aproape două luni, dar şi a lipsei ploilor, astfel că unii din ei au ajuns să-şi facă şi câte patru fântâni în curte, potrivit agerpres.ro.
În numeroase localităţi, fântânile au secat, iazurile au pierdut masiv din suprafaţa de luciu de apă, iar multe pârâuri nu mai au niciun strop de apă. În aceste condiţii, populaţia, în special cea din mediul rural, a rămas atât fără apă potabilă, cât şi fără apă menajeră.
La Corlăteni, localnicii au recurs la varianta de a construi a treia sau chiar a patra fântână în gospodărie. Deşi noile puţuri sunt mai adânci, cantitatea de apă pe care acestea o colectează din sol este foarte mică.
Alina Apostu deţine o gospodărie mare la marginea satului Corlăteni, unde creşte şi 260 de oi. În curtea acesteia a avut două fântâni, iar ambele au secat. Acum, şi-a făcut un puţ de mare adâncime, cu ajutorul căruia speră să îşi asigure apa pentru băut, pentru menaj, dar şi pentru adăparea animalelor.
„Este o criză puternică. Anul ăsta am resimţit-o la maxim. Am avut o fântână făcută de bunici. Acum şapte ani am făcut alta şi acum nu mai avem apă nici în aceea. Am făcut un puţ de mare adâncime.
(…) Pentru animale este foarte greu. Cărăm apă cu bidoanele, cu cisterna. Dacă o să fie secetă aşa în continuare, de unde apă? Iarna nu ninge, vara nu plouă”, spune Alina Apostu.
Constantin Ripiceanu are 76 de ani şi o experienţă de viaţă vastă. El susţine că, de-a lungul timpului, a trăit numeroase perioade de secetă, însă niciodată satul nu s-a confruntat cu o criză de apă.
„Nu este apă în fântâni. Izvoarele sunt secătuite. Noi ne luptăm aici ca într-un fel de război. Alţii luptă pe front, noi ne luptăm cu apa. Suferă şi omul, dar cel mai mult suferă animalele, pentru că ele sunt nevinovate.
Mi-am făcut a doua fântână şi asta deja începe să reducă din capacitatea izvoarelor. Cred că o să fac şi a treia fântână. Secetă am prins, dar criză de apă nu am mai avut. De foame mai rabzi o zi, două, dar fără apă nu poţi. Te duci repede, mori”, mărturiseşte Constantin Ripiceanu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News