Skip to content
Politică

Criza refugiaților ajunge în România. Număr-record de cereri de azil

newsweek.com
" "

Criza refugiaților a început să își facă simțită prezența și în România, anul trecut înregistrându-se un număr-record de cereri de azi.

Mircea Babău, comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări- Direcția Azil și Integrare, a declarat că anul trecut au fost înregistrate în România nu mai puțin de 5000 de cereri de azil, conform Agerpres.

" "
" "

„Anul trecut (…) a fost cel mai greu an înregistrat vreodată în acest domeniu al azilului în istoria României – cel mai mare număr de cereri de azil înregistrate vreodată – aproximativ 5.000 de cereri de azil”, a spus Babău.

Comisarul-șef a mai spus că cererile primite în 2017 au depășit numeric toate cererile din perioada 2007-2016.

„Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunea cererilor de azil de anul trecut, în 1998 România a înregistrat 657 de cereri de azi, iar anul trecut, în 2017, în luna aprilie au fost înregistrate exact acelaşi număr de cereri de azil, într-o singură lună, respectiv 657. Creşteri spectaculoase, 161% faţă de anul 2016. Marea majoritate au intrat pe la graniţa cu Serbia, am înregistrat acolo peste 3.800 de cereri de azil la centrul nostru de la Timişoara şi pe baza proiectului de monopol care îl derulează Direcţia Azil şi Integrare am reuşit să transferăm de la Timişoara la celelalte centre de azil din ţară peste 2.400 de persoane fără să întâmpinăm nicio dificultate”, a mai adăugat Mircea Babău.

De la începutul acestui an și până în prezent, au fost înregistrate 580 de cereri, media lunară fiind de 100.

„Noi credem că şi anul acesta numărul de cereri de azil va fi mare, comparativ cu ce suntem noi obişnuiţi, dar nu mai mare decât anul trecut, sperăm”, a afirmat Babău.

Maria Voica, coordonator al programelor în cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație, a firmat că au fost înființate 8 puncte de informare privind migrația, au fost consiliați 985 de migranți, repatriați 102 migranți, 25 au beneficiat de cursuri de dezvoltare personală, 42 au beneficiat de pachete sociale, iar 30 de asistență pentru reintegrare, mai adaugă sursa citată.

„Activităţile noastre s-au reorientat puţin pentru a răspunde situaţiei actuale din România, respectiv un număr foarte mare de cetăţeni străini care se află în centrele de custodie publică sau în centrele regionale pentru cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil. Fiind instituţionalizaţi în aceste centre, desigur, rolul nostru principal este de a interveni şi acolo cu activităţi de informare şi consiliere pentru repatriere voluntară”, a spus Maria Voica.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *