Skip to content
Politică

Criza refugiaţilor nu-l lasă în pace pe Ponta nici în weekend

Criza refugiaţilor nu-l lasă în pace pe prim-ministrul Victor Ponta nici la sfârşit de săptămână. Ce poziţie a adoptat demnitarul.

Premierul a declarat sămbătă, la finalul reuniunii trilaterale a șefilor de guverne din Bulgaria, România și Serbia, în formatul Grupului de la Craiova, soluția că cea mai bună în gestionarea crizei migrației este o acțiune comună a întregii Europe, scrie Agerpres, citând BTA.

Potrivit lui Victor Ponta, cele trei state își îndeplinesc obligațiile și își arată solidaritatea cu întreaga Europă, dar aceasta nu înseamnă că responsabilitatea trebuie să aparțină doar anumitor țări.

Dacă sunt țări care își închid frontierele și construiesc garduri, România, Bulgaria și Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, „dar aceasta nu este o soluție bună”, a afirmat Ponta. Premierul român a subliniat că soluția bună este o acțiune comună a întregii Europe în problema migrației.

Totodată, prim-ministrul Ponta a pus problema în cadrul reuniunii referitor la ce se va întâmpla cu persoanele care nu vor dori să rămână în România, Bulgaria și Serbia, în condițiile în care se va aplica principiul cotelor de refugiați.

La rândul lui, premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat că Bulgaria, Serbia și România sunt pregătite să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților. Șeful guvernului bulgar a spus că cele trei țări pledează pentru solidaritate europeană în condițiile în care acestea își îndeplinesc obligațiile.

„Noi îndeplinim toate condițiile, protejăm granițele spațiului Schengen așa cum ni s-a cerut”, a precizat Borisov.

Potrivit prim-ministrului de la Sofia, problemele concrete care se pun se referă la cât timp va continua acest proces migratoriu, unde să fie cazați refugiații, cum vor fi create locuri de muncă pentru aceștia în anii următori, cum vor fi integrați în sistemele de asigurări sociale.

„Un război are loc în Siria, înțelegem acest lucru, dar suntem îngrijorați și de numărul mare de refugiați afgani, ca și de oamenii care vin din Irak și Iran, care sunt dificil de integrat”, a spus Borisov. „Nu avem dreptul să ne expunem cetățenii la această presiune și să permitem ca întregul sistem să se prăbușească”, a punctat el.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a precizat că țara sa va accepta refugiații, dar a menționat că este nerealist ca cineva să creadă că două sau trei milioane de refugiați ar putea sta în Serbia, Bulgaria și România. „De aceea am convenit că nu putem accepta un astfel de scenariu”, a spus Vucic.

Prim-ministrul sârb a anunțat că Serbia a acceptat sprijinul tehnic și expertiza ofertă de prim-ministrul român pentru a proteja frontiera sârbă, conform agenției Tanjug.

Pe agenda reuniunii de la Sofia au figurat și alte teme de actualitate — pe lângă cea a crizei migrației și impactul acesteia în țările din Balcani — cum ar fi cooperarea în domeniile infrastructurii și energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *