Skip to content
Politică

Criza refugiaților: Slovenia autorizează armata să controleze frontiera

Depășită de situație după sosirea a mii de migranți dinspre Croația, Slovenia a acordat miercuri dimineață noi competențe armatei sale și a cerut un ajutor financiar suplimentar din partea Uniunii Europene pentru a face față acestui aflux, informează agerpres.ro.

Vom solicita ajutorul Uniunii Europene pentru a echipa poliția, unități de poliție din partea altor țări membre și asistență financiară„, a declarat mass-media premierul Miro Cerar în marja sesiunii parlamentare care a avut loc marți seară.

Parlamentul Sloveniei a adoptat, în cursul unei sesiuni extraordinare care s-a ținut miercuri dimineața, cu 66 de voturi pentru și cinci contra o extindere a legii privind competențele armatei care prevede că soldații ajută poliția pe cei 670 de kilometri de graniță cu Croația și delimitând spațiul Schengen.

Prin această lege, militarii sloveni sunt autorizați să asiste poliția în operațiunile de patrulare, să gestioneze problema migranților, să îi rețină ori să redirecționeze civilii în zona de frontieră.

Până în prezent, armata slovenă era autorizată numai să ofere sprijin tehnic și logistic forțelor de poliție.

Guvernul de la Ljubljanaa declarat că aproape 19.500 de migranți au pătruns de sâmbătă pe teritoriul său.

După închiderea de către Ungaria a graniței sale cu Croația și Serbia, migranții tranzitează această țară cu două milioane de locuitori, învecinată cu Croația, Austria, Ungaria și Italia.

Valul de migranți din ultimele trei zile a depășit toate capacitățile noastre„, a avertizat marți guvernul sloven.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, este așteptat joi în Slovenia pentru a discuta despre aceste cereri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *