Skip to content
Politică Video

Criza spitalelor. Nicolăescu arată cum am fi putut EVITA tragedia Colectiv EXCLUSIV

psnews.ro

Invitatul celei mai recente ediții a interviurilor video PSnews.ro a fost, joi, Eugen Nicolăescu, vicepreședinte al PNL și ministru al Sănătății în guvernele Tăriceanu și Ponta.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților a arătat, printre altele, cum ar fi putut fi EVITATĂ tragedia din clubul bucureștean Colectiv.

Politicianul a fost întrebat de către jurnalistul Dan Bucura dacă este mulțumit de felul în care arată acum spitalele din România.

„Mă simt, dintr-un punct de vedere, mulțumit, pentru că, în mandatul meu, s-au terminat cele două spitale de urgență (și Spitalul Municipal, și Spitalul Floreasca) de reabilitare. Ele erau începute (cred – dacă nu mă-nșală memoria) Spitalul Universitar din ’93-’94 și atâția ani nu s-a făcut nimic până în 2007-2008 (când l-am terminat) și – la fel – Spitalul Floreasca începuse – tot așa – cu vreo 10 ani în urmă, era într-o fază cum nu vă puteți imagina. (…) Exclusiv cu bani de la bugetul țării (au fost reabilitate – n.r.). Deci, pentru astea două, eu sunt mulțumit că le-am făcut”, a răspuns Nicolăescu.

Partea cea mai importantă scoasă în evidență de către Eugen Nicolăescu a fost cea referitoare la 8 spitale regionale pe care el, ca ministru, intenționa să le construiască, aceste unități sanitare urmând să fie dotate cu secții pentru mari arși.

„În al doilea rând, sunt mulțumit că am reușit să fac transferul către autoritatea locală (prin Ordonanța de Urgență pe care am dat-o în 2008, în ultimul an de mandat) și ele s-au transferat în 2009. Toate celelalte spitale, însă, sunt la Primăria Municipiului București. Și mai sunt mulțumit de un lucru: că viziunea mea din 2006-2007-2008 (cu construcția celor 8 spitale regionale de urgență) după ce PSD-ul a anulat, în 2009, tot ce făcusem, acum PSD-ul ne susține cele 8 spitale județene. Deci toată lumea a înțeles că, de fapt, dacă atunci ele se făceau, n-aveam nici problema Colectiv. Pentru că fiecare din cele 8 spitale județene de urgență avea câte o secție de 10 paturi de mari arși și secții speciale. Deci, cu alte cuvinte, am fi avut astăzi (dacă ele se făceau atunci) 80 de paturi de spital de mari arși. Ceea ce sigur că nu mai era o problemă în România astăzi”, a detaliat PNL-istul.

Pe de altă parte, liderul liberal s-a plâns de faptul că ministrul PSD Sănătății din cabinetul Boc 1, Ion Bazac, „a anulat tot”, cu toate că toate cele 8 spitale se regăseau în hotărâri de Guvern cu indicatori tehnico-economici aprobați, „erau făcute licitații pentru 5 spitale și erau în negociere 2 contracte – deci se terminaseră și licitațiile de construcție”.

„Dacă nu mă-nșală memoria, circa 20 de milioane de euro se consumaseră în cei doi ani (2007 și 2008) pentru cele 8 regionale și pentru încă 30 județene de urgență. Știți foarte bine că unele dintre ele sunt făcute din ’67”, a punctat ex-ministrul.

Fostul guvernant a ținut să precizeze că studiile respective pot fi folosite și astăzi (doar cu unele actualizări), ele trebuind refăcute de la zero doar în cazul în care se schimbă amplasarea spitalelor.

Puteți urmări, mai jos, declarațiile lui Eugen Nicolăescu de la începutul filmării până la momentul 7:54.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *