A mai rămas puțin timp până când cetățenii cu drept de vot vor fi chemați la urne pentru a-și alege președintele țării. În acest timp, observăm că principalii candidați se întrec în atacuri la persoană și mai puțin într-o dezbatere reală.
Fostul consilier prezidențial Iulian Fota este de părere că în actuala campanie electorală avem o lipsă gravă de idei. Analistul a precizat și care ar fi dublul impas prin care trece țara noastră în prezent, conturând subiectul principal care ar trebui să facă agenda actualei campanii pentru alegerile prezidențiale.
“Cu toate că această campanie electorală a început, lipsa de idei este cutremurătoare. Nici un candidat nu face radiografia problemelor țării, nimeni nu vine cu soluții. România are în prezent un dublu impas de depășit.
Pe de o parte, avem un impas generat de o situație internațională foarte complicată, și aici amintesc un fapt: în iulie, rușii au confiscat pentru câteva zile un sfert din Marea Neagră, declarând exerciții militare pe mai multe suprafețe, închizând pentru navigația civilă acele zone pentru câteva zile. Zonele respective au fost foarte inteligent alese, iar eu cred că rușii au exersat niște tactici de război naval hibrid prin care să obstrucționeze puternic comerțul civil pentru state precum România, Bulgaria sau Ucraina. Acesta este doar un fapt care ne arată în ce lume periculoasă trăim și cum ne putem trezi peste noapte într-o situație foarte delicată. Deci aceasta este o primă criză cu care România deja se confruntă, doar că nimeni de la nivelul clasei politice nu vorbește despre aceste subiecte.
Cealaltă criză, la fel de gravă pentru că o amplifică pe prima, este această suprapunere de vulnerabilități. România a acumulat niște deficiențe structurale în funcționarea ei. A căzut sistemul de la CNAS, avem deficiențe în cazul sistemului 112, am avut eșecul diplomatic din Moldova, unde România s-a trezit prinsă pe neașteptate într-o situație foarte dificilă și ruptă de grupul statelor occidentale importante.
Această suprapunere de crize, cea internă, cu toate aceste probleme structurale și combinația cu situația internațională complicată, ar trebui să fie principalul subiect de discuție pentru tot acest an electoral, începând cu campania pentru prezidențiale”, a precizat analistul.