Skip to content
Opinii & Analize

Cronică la piesa de teatru „Penenereu”. Actul „Pensii Speciale”, scena „Penibil”

Bogdan Stoica

„3,3 miliarde de euro pierdem dacă nu scăpăm de pensiile speciale”, zic useriștii. „Rămânem fără armată și servicii speciale dacă umblăm la pensiile uniformelor”, răspund pesediștii. De o lună auzim asta și doar atât. De parcă noi, ăștia, din public, suntem proști ca ăștia de pe scenă. Că dacă nu erau proști, ne prezentau niște prognoze. Că așa se face când iei o măsură care schimbă un sistem: faci scenarii, estimezi cum o să se schimbe viitorul.

„Pierdem 3,3 miliarde de euro„. Pentru ce urma să primim banii ăștia? Consultanță de la firmele useriștilor? BMW-uri de la prietenii președintelui? Termopane la casele de pensii de la firmele pesediștilor? Bani de pensii? Bani de măriri de pensii? Cum urmau să vină banii? O tranșă unică, fleoșc în buget sau 273 de tranșe mici? Când: anul ăsta, anul viitor, în următorii 30 de ani?

„Rămânem fără uniforme”. Câte? Când? Cu ce le înlocuim? Avem oameni, avem bază de selecție? Îi avem pregătiți sau nepregătiți? Cât ne costă să-i înlocuim pe cei de azi cu alții? Cât ne costă pregătirea lor? Ce riscăm dacă facem asta în promixitatea unui război? Dacă nu ne iese și începe duduiala, există vreun stat NATO care ne poate oferi trupe? Blackwater, adică Wagner-ul americanilor, a trimis vreo ofertă statului român? Preț pe bucată soldat + TVA, vă rog.

Așa ajungi la scenarii. Dacă înlocuirea militarilor pensionați anticipați ne costă 500 de milioane de euro și o putem face în șase luni, merită să le schimbăm pensiile și să luăm alea 3,3 miliarde de euro. Dar dacă refacerea armatei și serviciilor secrete par să coste 5 miliarde de euro și durează cinci ani, de ce am face-o?

Povestea asta e o chestie serioasă, poate mai serioasă decât Schengen-ul și Bîstroe. N-ai cum s-o expediezi politicianist în declarații tv de 45 de secunde. N-ai cum să iei o decizie altfel decât asumat, cu calculele pe masă, pentru că riscurile sunt imense. În cel mai bun scenariu vom avea o armată care încape la tribuna 1 a Arenei Naționale. În cel mai prost scenariu, Arena Națională nu mai există, Bucureștiul arată ca Mariopol, dar primim o bilă albă de la UE. Cine știe, poate intrăm și în Schengen, alături de restul Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *