Skip to content
Politică

„Cruciada Diviziei de Cremene. Cu tricolorul în Caucaz: viaţa şi memoriile generalului Ioan Dumitrache, Cavaler al „Crucii de Fier”, de Florian Bichir

Antena 1

Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 15:00, va avea loc lansarea cărții „Cruciada Diviziei de Cremene. Cu tricolorul în Caucaz: viaţa şi memoriile generalului Ioan Dumitrache, Cavaler al „Crucii de Fier”, de Florian Bichir, la Cercul Militar Naţional, Galeria Artelor.

Cartea prezintă activitatea și memoriile generalului Ion Dumitrache, cel ce a condus unitățile Armatei române care au atins cel mai estic punct al celui de-al doilea război mondial, ajungând până aproape de Cecenia.

„Activitatea și memoriile generalului Ion Dumitrache sunt fără îndoială importante, dacă nu cumva capitale pentru cunoașterea istoriei noastre și mai ales al celui de-al doilea război mondial. Este de notorietate că vânătorii de munte au reprezentat pe toata durata Campaniei din Est singurele trupe de elită ale infanteriei române. În jargonul de astăzi un fel de „berete verzi”. Cea mai cunoscută dintre acestea a fost Divizia 2 Munte”, a transmis autorul.

De-a lungul timpului, istoricii au scris despre curajul luptătorilor generalului Dumitrache în cele două războaie. Divizia 2 Munte în Caucaz, condusă de generalul Ioan Dumitrache, a fost supranumită „Divizia de cremene”, datorită conduitei eroice a ostașilor. „Curajul luptătorilor de sub comanda generalului Dumitrache a făcut ca Divizia 2 Munte să-şi dobândească pe front un binemeritat renume, pe măsură hotărârii militarilor acestei mari unităţi: „Divizia de Cremene„”, notează Florian Bichir.

La eveniment vor lua cuvântul Adrian Pandea, directorul Editurii Militare, conf. univ. dr. Constantin Buchet, președinte CNSAS, col. prof. univ. dr. Dorel Bușe, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, potrivit EVZ.ro.

Florian Bichir este un istoric și jurnalist român. Doctor în Științe politice și în Teologie, este cercetător științific al Academiei Române, Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană-Iaşi și lect. univ. dr. la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *