Skip to content
Politică

Csaba Asztalos (CNCD): Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde. OUG ar putea să ridice semne de neconstituționalitate

facebook

Președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, afirmă că în România nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde Covid-19 printr-o Ordonanţă de urgenţă, care ar putea ridica semne de neconstituţionalitate, ci doar printr-o lege adoptată de Parlament.

Orice condiționare sau limitare a exercițiului drepturilor sau libertăților fundamentale trebuie să îndeplinească cerințele articolului 53 din Constituție, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiție pentru a fi constituțională este ca această limitare/condiționare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiționări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administrației centrale și nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricții în mod expres și nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricții sau condiționalități. Chiar și adoptarea ordonanței de urgență ar putea să ridice semne de neconstituționalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

El susţine că o lege ar putea fi considerată nediscriminatorie în acest caz, fiind o măsură cu un anumit scop: „Dacă aceste măsuri ar fi adoptate prin lege, din punctul meu de vedere, ar putea să treacă testul nediscriminării, în sensul că nu ar fi discriminatorii dacă se urmărește atingerea unui scop legitim, iar măsura este una adecvată și proporțională cu scopul urmărit. În acest caz există un scop legitim, protecția sănătății publice, prevenirea răspândirii COVID-19. Măsurile propuse sunt adecvate și necesare și proporționale cu scopul urmărit”.

Premierul Florin Cîțu afirmase că folosirea certificatului verde COVID nu este o formă de discriminare, pentru că accesul este permis atât celor vaccinați, cât și celor care au trecut prin boală sau își fac test COVID.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat joi o decizie prin care se va introduce un certificat verde pentru COVID-19 în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăși plafonul de 6.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *