Skip to content
Sănătate

Cseke Attila promite verifică asupra neregulilor de la Ministerul Sănătății privind pregătirea valului 4 al pandemiei

Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attilla a comentat joi seara neregulile de la minister și posibilele greșeli ce au condus la explozia de cazuri din valul patru al pandemiei de COVID-19.

Cred că principalele eforturi trebuie să fie concentrate, din partea tuturor, spre a găsi soluții zilnice. Atât cât putem să găsim și ce putem să găsim. O analiză legat de pregătirea Ministerului Sănătății, a sistemului sanitar, va trebui să aibă loc, dar eu cred că acest lucru ca trebui să aibă loc și după ce trece acest val pandemic, când se liniștesc lucrurile, dar trebuie să facem o analiză și să luăm anumite măsuri (…) în caz contrar vom fi iar dispuși la dezorganizare.

Acest lucru va trebui să fie discutat cu cărțile pe față și va fi necesar să luăm anumite măsuri.”, a declarat ministrul interimar al Sănătății la B1 TV.

Ministrul interimar al Sănătății a vorbit și despre cele mai mari provocări aduse de valul patru al pandemiei de COVID-19, în România. „Sunt două provocări ce stau în fața noastră văzând cum crește valul patru pandemic și de asta ne ocupăm în fiecare zi: de capacitatea sistemului medical de a primi pacienți, supraîncărcarea este evidentă (…) A doua mare provocare este aceea de asigurare a medicamentelor pentru tratarea pacienților cu COVID-19”, aprecizat Cseke Attila.

Cseke Attila, despre ajutorul primit de România în criza COVID

Ministrul s-a referit şi la sprijinul pe care îl primește România din partea mai multor state pentru a face față valului 4 al pandemiei de coronavirus.

Trimitem pacienți în străinătate. Am avut oferta din Ungaria, unde trimitem în continuare pacienți. Din păcate, patru persoane au decedat. În schimb, două persoane au fost detubate și au șanse să se întoarcă acasă. Azi am făcut prima opraționalizare de transport către Polonia. Trei pacienți au ajuns la spitalul din Lodz. Mâine și poimâine vom continua. Avem 20 de paturi. Probabil mâine vom trimite pacienți din Cluj către Austria.

Trebuie să profităm, poate nu e cel mai indicat cuvânt, de orice fel de sprijin care ne vine. Am acceptat orice fel de sprijin. Am avut foarte multe contacte, mai ales căte state UE. Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor.

Avem promisiune din Danemarca de a primi două echipe medicale. Ele vor ajunge la ”Matei Balș”. Sunt discuții cu partea italiană legat de personalul medical. Polonia a propus acest transfer, dar omologul din Polonia a spus că e posibilitatea să ne trimită personal medical. Ni s-a oferit sprijin din partea Serbiei – concentratoare și antocorpi monoclonali. Republica Moldova a trimis medici, asistenți medicali și paramedici, care lucrează la spitalul din Lețcani”, a mai declarat ministrul Cseke Attila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *