Skip to content
Societate

CSM a votat împotriva desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Inquam Photos / Octav Ganea

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avut joi pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ). CSM a trebuit să dea un aviz pe acest proiect, deoarece are legătură cu justiţia şi cariera magistraţilor, însă judecătorii CSM au considerat că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie trebuie păstrată, cu 10 voturi pentru menținere, 8 împotrivă și un vot nul. Codruț Olaru a votat împotriva desfiintarii, iar procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul, potrivit informațiilor G4media.

Potrivit proiectului, desfiinţarea SIIJ „nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro”.

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall solicitase CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ, susţinând că această structură a fost „o şmecherie” menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *