Skip to content
Justitie

CSM contraatacă! Declaraţiile lui Stelian Ion, considerate un atac la adresa procurorilor

Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Consililiului Superior al Magistraturii (CSM) Mihai-Bogdan Mateescu a sesizat vineri Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în vederea apărării independenţei procurorilor, faţă de afirmaţiile ministrului Justiţiei Stelian Ion, din cadrul interviului difuzat de G4Media. Acesta precizează că declaraţiile lui Stelian Ion „ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor”.

Întrucât aceste afirmaţii ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art.30 din Legea 317/2004, să se clarifice:

– Dacă prin soluţiile dispuse de procurori constând în declinări de competenţă, reuniri, preluări «s-au eludat» normele de competenţă prevăzute de lege,

– Dacă aceleaşi soluţii au determinat «tergiversări de dosare» sau «soluţii dinainte dorite»,

– Dacă au existat «preluări de dosare cu japca» de către unele unităţi de parchet de la altele,

– Dacă însăşi utilizarea expresiei «cu japca», faţă de semnificaţia sa este compatibilă cu discursul public al ministrului justiţiei prin raportare la soluţiile dispuse de procurori în instrumentarea unor dosare penale,

– Dacă dispunerea de către ministrul justiţiei a unor controale având ca obiect astfel de soluţii adoptate de procurori este posibilă în lumina dispoziţiilor art. 69 alin. 2 teza a doua din Legea 304/2004, potrivit cărora ”Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate.”

– Dacă poate fi disociată calitatea de participant într-o procedură penală concretă de cea de ministru, cu consecinţa luării unor măsuri specifice competenţei celei din urmă, cu privire la aceeaşi procedură, precum şi dacă acest fapt determină o poziţie supraordonată în raport de celelalte persoane implicate în procedură ori faţă de magistraţii însărcinaţi cu instrumentarea acesteia.

Pentru consolidarea încrederii în funcţionarea parchetelor, ca parte a autorităţii judecătoreşti, exclusiv în temeiul legii şi în afara oricăror influenţe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competenţelor sale legale”, arată comunicatului de presă al CSM.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va cere procurorului general să efectueze un control în unităţile de parchrt pentru a verifica modul în care sunt declinate sau preluate anumite dosare, în contextul clasării dosarului 10 august de către DIICOT.

El a mai precizat că vaa sesiza vineri Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror-şef DIICOT Georgiana Hosu după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a dosarului 10 august formulată de aceasta.

Da, toate parchetele (întrebat despre controlul pe care îl va cere – n.r.). DIICOT, DNA, Parchet General şi cele din subordine.Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unităţile de parchet pentru a veni în final cu nişte propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, a completat ministrul Justiţiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *