Skip to content
Politică

OFICIAL Alina Bică a fost REȚINUTĂ de DNA / CSM, aviz favorabil doar pentru arestarea la domiciliu

" "

Procurorul șef al DIICOT, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu și a fost reținută pentru 24 de ore.

 De precizat că CSM a dat în această seară aviz favorabil doar arestării la domiciliu, potrivit Antena3.

" "
" "

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de Combatere a Corupției au dispus:

– punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20.11.2014, a inculpaților ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA și BOGDAN DRAGOŞ-GEORGE, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

– și începerea urmăririi penale față de

BICA ALINA MIHAELA, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.
Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.
După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).
Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

CSM a dat aviz de reținere și arestare pentru Alina Bica, au declarat surse CSM, potrivit romanialibera.ro, cu puțin timp înainte de ora 22.00.

Surse judiciare neconfirmate oficial au arătat că o comisie din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a aprobat despăgubirea în natură pentru un apropiat al lui Dorin Cocoș, Gheorghe Stelian, care deținea un teren care nu mai putea fi retrocedat. Astfel, comisia respectivă ar fi aprobat plata către Stelian a 150 de milioane de euro, pentru acest teren care fusese supraevaluat.

Citește și: Care este legătura între Alina Bica și omul de afaceri Stelian Gheorghe

Din comisie au făcut parte, potrivit surselor citate, actuala şefă a DIICOT Alina Bica, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, şi Lăcrămioara Alexandru, care a fost deja reţinută în acest dosar.

Alături de Bica, la DNA ar fi audiaţi, joi seară, Dragoş Bogdan şi Gheorghe Stelian.

Dragoș Bogdan a fost reținut, după audieri, de procurorii DNA.

Potrivit unor surse judiciare, procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, ar fi fost ridicată de pe stradă de către procurorii anticorupție și dusă la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru audieri. Bica ar fi suspectată de fapte de corupție.

" "

3 comentarii la “OFICIAL Alina Bică a fost REȚINUTĂ de DNA / CSM, aviz favorabil doar pentru arestarea la domiciliu

 1. Felicitari DNA! Daca e justitie dreapta in Romania,sa fie pentru toata lumea,nu doar pentru clasa de jos. Sa speram ca nu e doar un foc de paie,iar cei care au comis fapte penale,sa fie chemati in justitie,sa plateasca!

  1. daca era pe bune nu dadea csm aviz de arest la domiciliu. Chiar daca este vinovata este folosita doar pentru a -i lua pe altii.
   arestarea o hotatraste tribunalul, si nu csm.
   Adica magistratii au imunitate la care csm da aviz si spune daca se duc la bulau sau stau acasa.
   magistratii sunt numiti si nu platesc nici daca au afaceri, nici daca iau spaga si nici daca au dat hotarari gresite si cedo ne condamna
   Dar parlamentarii alesi de romani nu trebuie sa mai aiba imunitate

   Ce frumos sicat de democratic

  2. Dar nu ti se pare totusi curios sa aflam ca in fapt si magistratii au, pe langa inamovibilitatea prevazuta de lege, si o imunitate neprevazuta nicaieri ??? Adica, de ce aviz CSM ??? De astia nu tipa nimeni ? Ca de imunitatea parlamentara, chiar daca era acoperita de lege si Constitutie, tipau toti ! Adica, iar e dreptate doar pentru altii si pentru magistrati nu ! O fi bine asa ? Plus ca ei nu raspund material, civil sau penal pentru nici o greseala juridica ce le apartine, plus alte si alte inegalitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *