Skip to content
Politică

CSM, după ce a fost acuzat de Ana Birchall că a ”uzurpat atribuţiile Ministerului Justiţiei”: Prin lege, CSM are prerogativa de a formula propuneri legislative

RomaniaTV.Net

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis, miercuri, după ce a fost acuzat de ministrul Justiţiei, Ana Birchall, că a ”uzurpat atribuţiile Ministerului Justiţiei” că, prin lege, CSM are prerogativa de a formula propuneri legislative, ”de care a uzat dintotdeauna în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ necesar bunei desfăşurări a activităţii judecătorilor şi procurorilor”. În plus, CSM susţine că nu a putut transmis Ministerului Justiţiei un punct de vedere cu privire la raportul GRECO în lipsa unei şedinţe a plenului.

CSM a transmis, miercuri, precizări ”faţă de dezinformările ministrului justiţiei, Ana Birchall, care impută Consiliului Superior al Magistraturii «uzurparea atribuţiilor Ministerului Justiţiei» prin iniţierea unor propuneri de modificare legislativă şi întârzierea comunicării punctului de vedere cu privire la rapoartele GRECO”.

”Prin lege, Consiliului Superior al Magistraturii îi este conferită prerogativa de a formula propuneri legislative, de care a uzat dintotdeauna în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ necesar bunei desfăşurări a activităţii judecătorilor şi procurorilor. Drept urmare, afirmaţiile ministrului justiţiei, Ana Birchall, sunt contrazise de prevederi cuprinse în Legea nr. 317/2004, alegaţia acesteia, astfel cum a fost expusă, fiind intenţionat eronată cu scopul exclusiv al decredibilizării activităţii Consiliului Superior al Magistraturii”, a transmis CSM, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat, de asemenea, că nu s-a putut transmite punctul de vedere cu privire la raportul GRECO, în lipsa unei şedinţe a plenului CSM.

”În ceea ce priveşte întârzierea transmiterii poziţiei privind cele două rapoarte GRECO, reamintim opiniei publice imposibilitatea dezbaterii acestei lucrări care figurează pe ordinea de zi a Plenului CSM, aflat la a V-a şedinţă la care cvorumul nu a putut fi întrunit din cauza absenţei unor membri”, a mai transmis CSM.

Miercuri dimineaţă, Ana Birchall a acuzat CSM de ”uzurparea atribuţiilor Ministerului Justiţiei”.

”Legat de multele întrebări pe care le-am primit în aceste zile privind analiza noastră pe GRECO şi MCV vă pot spune că – aşa cum am comunicat de altfel- noi aşteptăm un punct de vedere de la CSM, dar se pare că Consiliul era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând, de altfel, atribuţiile Ministerului Justiţiei şi trimiţând direct la comisia din Senat. Am am solicitat public şi scris aceste clarificări pentru că este datoria mea în calitate de ministru al Justiţiei să apăr atribuţiile şi reputaţia Ministerului Justiţiei”, a declarat Ana Birchall.

Aceasta a precizat că aşteaptă şi punctul de vedere al CSM pentru a prezenta analiza realizată la nivelul ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *