Skip to content
Politică

CSM îl trimite la colț pe Tăriceanu: Afrimațiile sale afectează imaginea României!

epochtimes-romania.com

Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca afirmatiile din ultimele zile ale unor reprezentanti ai clasei politice in legatura cu activitatea institutiilor judiciare si a magistratilor afecteaza nu doar independenta justitiei, ci si imaginea Romaniei.

Mai exact, CSM face referire la acuzațiile lansate la postul britanic BBC de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca sistemul judiciar din Romania nu e independent, iar DNA si serviciile de informatii sunt percepute ca institutii care nu respecta cadrul juridic, fiind chiar ele corupte.

CSM apreciaza ca afirmatiile lansate in spatiul public, prin care se contureaza imaginea unui sistem judiciar care nu este independent si a unor magistrati care isi desfasoara abuziv activitatea, la comanda politica, cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor civile, reprezinta afirmatii de o gravitate extrema la adresa justitiei din Romania.

Consiliul sustine ca astfel de afirmatii „pot afecta nu numai independenta, imaginea, credibilitatea si prestigiul magistratilor si sistemului judiciar roman, angrenat intr-un amplu efort de reforma si lupta impotriva coruptiei odata cu aderarea la Uniunea Europeana, apreciate pozitiv la nivel european si international, dar si imaginea, prestigiul si credibilitatea Romaniei in plan extern”, potrivit hotnews.ro.

Reprezentantii CSM mai spun ca actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afecteaza in mod direct activitatea autoritatii judecatoresti si reactiile societatii civile fata de acest proces, nu justifica in niciun fel lansarea unor afirmatii care sa depaseasca limitele admisibile ale discursului politic public.

În acest sens, CSM invita reprezentantii autoritatilor statului, institutiile de presa si societatea civila, la o abordare echilibrata a dezbaterii publice, „ca semn de asumare a pozitiei democratice si a echilibrului intre puteri, in concordanta cu principiile separarii puterilor in stat, al cooperarii ferme si loiale intre institutii, al independentei justitiei si cu efectiva respectare a limitelor dreptului la libera exprimare”.

Amintim că, într-un interviu acordat BBC News, in 5 februarie, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a spus ca sistemul judiciar din Romania nu este independent.

Regret ca trebuie sa spun asta, dar sistemul judiciar din Romania nu este independent, iar aceasta este o problema clara care va trebui abordata pe viitor„, a spus Tariceanu.

El a adaugat ca DNA si serviciile de informatii sunt percepute ca institutii corupte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *