Skip to content
Politică

CSM îl urechează pe Tudorel Toader după declarația legată de arestații achitați

telegrafonline.ro
" "

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl urechează pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, după declarația acestuia legată de persoanele care au primit achităi după ce trecuseră prin arest preventiv.

„Probabil că va veni vremea în care să vedem o evidenţă riguroasă a celor care au fost anchetaţi, arestaţi, deţinuţi eventual şi ulterior achitaţi necondamnaţi. Să ştim şi noi un tablou al românilor care au suferit pe nedrept. Nu ştiu dacă vom realiza sau nu, dar poate nu ar fi lipsit de interes să ştim şi faptul că X a fost ţinut în anchetă trei ani de zile, eventual trimis în judecată, eventual arestat, de către procurorul Y”, a declarat Toader marți, solicitat să comenteze achitările pronunțate de către ICCJ în dosarele Victor Ponta-Dan Șova și Toni Greblă.

" "
" "

În replică, joi, într-un comunicat trimis PSnews.ro, CSM susține că afirmațiile guvernantului ar putea „afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale”.

Iată poziția integrală a instituției conduse de către Simona Marcu și Codruț Olaru:

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de afirmaţiile ministrului justiţiei privind existenţa represiunii nedrepte în cazurile în care a fost luată măsura arestării preventive, dar ulterior a fost dispusă soluţia achitării, în contextul anunţului privind intenţia de a dispune întocmirea unei evidenţe a cazurilor de acest gen, cu nominalizarea procurorilor care au efectuat ancheta.

Manifestându-şi preocuparea pentru îndeplinirea rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei justiţiei, Secţia pentru procurori semnalează potenţialul acestor afirmaţii de a afecta independenţa procurorilor în ce priveşte adoptarea soluţiilor procesuale.

Subliniem că sarcina identificării faptelor prevăzute şi pedepsite de legea penală, cercetării şi tragerii la răspundere a autorilor aparţine organelor de urmărire penală, iar interpretarea şi aplicarea legii la un caz concret, stabilirea situaţiei de fapt, aprecierea asupra probelor, susţinerilor şi cererilor formulate, constituie atributul instanţelor de judecată”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *