Skip to content
Politică

CSM s-a burzuluit la Dorneanu după declarația lui despre dosarul Bombonica

huff.ro

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a burzuluit la Valer Dorneanu, după declarația președintelui Curții Constituționale a României (CCR) despre dosarul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Șeful CCR a fost mustrat de către CSM, magistraţii susţinând că Dorneanu a încălcat independența justiției prin declarațiile pe care le-a făcut cu privire la speța amintită, scrie România Liberă.

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a declarat marţi în plenul CSM că declaraţiile preşedintelui CCR referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea, potrivit cărora „hotărârile sunt adoptate prin lentila politică”, sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei.

„Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (…) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească.

Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a afirmat Mateescu.

Ordinea de zi a plenului CSM de marţi a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor preşedintelui Curţii Constituţionale Române (CCR), Valer Dorneanu, susţinute în cadrul unui interviu de la începutul lunii octombrie. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei.

Amintim că, într-un interviu de la B1 TV, Valer Dorneanu a fost întrebat despre dosarul Bombonica, judecătorul constituționalist comentând: „…dosarul în care e acuzat că a angajat niște persoane la… Păi, ce, asta-i corupție? Ăsta-i abuz în serviciu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *