Skip to content
Justitie

CSM sesizează Inspecţia Judiciară cu privire la afirmaţiile care s-au făcut în spaţiul public după sentinţa în Dosarul 10 august

Inquam Photos/Adel Al-Haddad
" "

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în şedinţa de joi, să sesizeze Inspecţia Judiciară, după afirmaţiile care s-au făcut în spaţiul public cu privire la sentinţa pronunţată de Tribunalul Bucureşti în Dosarul 10 august. Magistraţii au respins, însă, cererea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, apărare a sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM a aprobat, în şedinţa Plenului de joi, introducerea pe ordinea de zi suplimentară a solicitării formulate de judecătorul Chiş Annamaria Andrea ”privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 august”.

" "
" "

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea, cu majoritate, a ordinii de zi a şedinţei cu solicitarea doamnei judecător Chiş Annamaria Andrea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului intitulat generic 10 AUGUST, a hotărât înaintarea acesteia la Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări”, a transmis, joi, CSM, printr-un comunicat de presă. Decizia a fost luată cu 13 voturi ”pentru”şi 5 ”împotrivă”.

De asemnea, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu majoritate, respingerea solicitării de suplimentare a ordinii de zi a Plenului, formulată de ministrul Justiţiei, privind apărarea independenţei sistemului judiciar în ansamblul său faţă de percepţia publică vizând lipsa unei anchete efective în dosarul intitulat generic 10 AUGUST, respectiv a unor audieri efective în faţa procurorilor şi judecătorilor, în temeiul art. 35 lit. a) raportat la art. 30 din Legea nr. 317/2004”, a mai transmis CSM.

Mai mulţi politicieni au comentat decizia judecătorlor în dosarul 10 august. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi ministrului Justiţiei Stelian Ion să explice urgent cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul care vizează evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat.

Prim-ministrul Florin Cîţu a afirmat că se simte dezamăgit, ca cetăţean, de decizia tribunalului de a respingere cerererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. El a mai precizat că a discutat cu ministrul Justiţiei Stelian Ion pentru a vedea dacă mai există alte căi de atac şi aşteaptă opinia experţilor în această situaţie.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, a afirmat, marţi seară, că, după decizia judecătorilor în Dosarul 10 august că a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă cu capul spart”. Liberalul afirmă că ”Justiţia din România n-a înţeles absolut nimic din lupta românilor” şi anunţă că situaţia va fi tranşată la CEDO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *