Skip to content
Politică

CSM, undă verde la modificarea codurilor penale

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, joi, în şedinţa de plen, proiectul de lege privind modificarea codurilor penale, au declarat, pentru News.ro, reprezentanţi ai instituţiei.

Direcţia Legislaţie a Consiliului a întocmi un punct de vedere privind proiectul de lege de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, iar plenul CSM a luat în discuţie joi acest raport şi a dat un aviz pozitiv.

" "
" "

Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a mers miercuri la şedinţa de plen a CSM, a propus suplimentarea ordinii de zi cu proiectul de lege privind modificarea codurilor penale, argumentând că joi doreşte să prezinte acest proiect în şedinţa Guvernului.

Astfel, Tudorel Toader a declarat, joi, la Parlament că Ministerul Justiţiei şi-a făcut datoria şi a trimis Consiliului Superior al Magistraturii proiectul de lege privind modificarea codurilor penale, dar dacă CSM nu va da astăzi avizul, este exclus să prezinte proiectul în şedinţei de Guvern de după-amiază. „Noi ne-am făcut datoria, le-am trimis proiectul şi aşteptăm avizul. Acum merg la minister, iar în funcţie de ceea ce voi constata, voi proceda”, afirma ministrul Justiţiei.

Chestionat cu privire la posibilitatea prezentării în ședința de guvern de joi a proiectului de lege cu privire la modificarea codurilor penale şi dacă nu primeşte avizul CSM, Tudorel Toader a spus: ”Categoric nu”.

Tot joi, Tudorel Toader a afirmat că Ministerul Justiţiei este în perioada în care aşteaptă propuneri de îmbunătăţire a celor patru coduri – penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă – şi de aducere a lor în parametrii constituţionali, ceea ce reprezintă o muncă „laborioasă” şi nu trebuie să ne facem iluzia că proiectele vor fi gata în viitorul apropiat, proiecţia fiind „undeva prin toamnă”.

Proiectul Legii de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală a fost discutat, luni, la Ministerul Justiţiei cu specialiştii din justiţie şi cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din sistemul judiciar, în a doua dezbatere publică organizată înainte de trimiterea actului normativ în Parlament.

Proiectul de lege care urmează să fie trimis în Parlament prevede, în cazul abuzului în serviciu, înlocuirea sintagmei „îndeplineşte în mod defectuos” din articolul 297 al Codului penal cu sintagma „îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului”, în conformitate cu o decizie a Curţii Constituţionale, informează News.

Care sunt modificările aduse? 

  • Așadar, articolul 297 ar urma să aibă următorul cuprins: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.” 
  • Proiectul de lege modifică şi articolul 301 al Codului penal, înlocuindu-se sintagma „raporturi comerciale”, declarată neconstituţională, cu sintagma „raporturi specifice celor dintre profesionişti”.
  • Astfel, noua formă a articolului 301 ar fi următoarea: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, ori pentru o altă persoană cu care, în ultimii cinci ani, s-a aflat în raporturi de muncă ori in raporturi specifice celor dintre profesionişti, sau din partea căreia a beneficiat, în aceeaşi perioadă, ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
  • Alte modificări vizează articolul 308 din Codul penal, privind infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane.
  • Proiectul de lege mai prevede că pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive.
  • De asemenea, actul normativ face referire şi la confiscarea extinsă, pentru transpunerea Directivei europene 2014/42/UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *