Skip to content
Politică

Csoma Botond (UDMR) îl acuză pe Sorin Grindeanu (PSD) de intoleranță pe tema imnului secuiesc: Vicepremierul României a făcut o gafă uriașă

Facebook/Csoma Botond

Csoma Botond, deputat UDMR, l-a criticat marți pe vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD), care luase poziție publică după ce 13 componenți ai lotului național de hochei au cântat duminică imnul secuiesc la finalul unui meci pierdut cu Ungaria.

”Vicepremierul României a făcut o gafă uriașă, mă surprinde domnul Grindeanu, a avut o atitudine intolerantă”, a declarat marți Csoma Botond.

”Nu cred că e un lucru deosebit că au cântat imnul ținutului secuiesc. E parte a identității lor. Nu s-a cântat imnul României pentru că nu a câștigat România. Ținutul Secuiesc face parte din România. Este un simbol al comunității secuiești, parte a identității lor. Sunt anumite cântece regionale care contribuie la identitatea regională a unei comunități etnice. Dacă un etnic maghiar face parte din naționala României nu poate să cânte un imn care contribuie la identitatea lui regională, care nu are nimic împotriva României?”, a mai declarat Csoma Botond.

Sorin Grindeanu caracterizase cu o zi înainte evenimentul drept „Gest infam. Un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România”.

„Ca timișorean, înțeleg perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată. Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor. Și sper ca lucrurile să nu rămână nepedepsite. Cer Federației Române de Hochei, Ministerului Sportului și tuturor celorlalți factori responsabili să ia măsuri urgente pentru a aplica cele mai dure sancțiuni după acest gest incalificabil”, a scris Grindeanu luni pe Facebook.

Reamintim că 13 jucători ai naționalei României de hochei au cântat imnul secuiesc la ultimul meci disputat duminică la Campionatul Mondial de la Ljubljana. Jucătorii au cântat imnul înaintea partidei cu Ungaria, pe care au pierdut-o cu scorul de 2-4.

Sâmbătă, un oficial maghiar declarase la Sfântu Gheorghe că ”fără drepturi colective, integrarea este doar asimilare”. Reprezentanta premierului ungar, Katalin Szili, a anunțat că ”trebuie să ne adresăm ONU pentru a recunoaște dreptul de a păstra identitatea națională ca drept fundamental al omului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *