Skip to content
Coronavirus

CTP, despre perioada de după 15 mai: O să fie ca în bancul cu evreul şi capra

Transilvania Reporter

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la Digi 24, despre cum vede el viaţa în România după data de 15 mai, când vor fi relaxate măsurile impuse de pandemia de coronavirus.

Profitând de ziua de 1 Mai, jurnalistul a ţinut să-şi exprime o nelămurire: „Ce motiv avem de 1 mai să mâncăm mici şi să bem bere? Băgăm în noi, aşa, fără nicio justificare metafizică?“, s-a întrebat CTP.  Cât despre perioada de după 15 mai, CTP a asemănat-o cu o fabulă.

„Pe 15 mai o să fie ca în bancul cu evreul şi capra: Un evreu se duce la Rabin: 

– Rabi, trăiesc într-o casă micuţă împreună cu nevasta-mea, şase copii, soacră-mea şi părinţii mei. Ce să fac?  Rabinul îi răspunde: 

– Bagă oile în casă. 

Evreul îl ascultă, bagă oile în casă, traiul devine şi mai infernal şi peste o săptămână se întoarce la rabin care îl sfătuieşte să bage în casă şi capra. Evreul îl ascultă şi peste o săptămână se întoarce la rabin smulgându-şi părul din cap, palid, slăbit. 

– Rabi, acum două săptămâni am venit cu nervii la pământ: stăteam într-o căsuţă vai de mama ei cu frumoasa şi neasemuita mea soţie, cu şase îngeri de copii, cu o soacră acră şi bolnavă şi cu părinţii mei neputincioşi şi sărmani. Am băgat oile şi capra în casă şi îmi vine să îmi iau câmpii. Ce să fac? 

– Scoate capra şi oile din casă şi vei reafla ce înseamnă fericirea». Asta e metoda retroactiv graduală cu care se vor relaxa restricţiile de 1 mai. O să se scoată capra şi o să vedem ce fericiţi suntem. Apoi o să constatăm că totuşi viaţa putea fi trăită înainte să bagi toate orătăniile în casă. O să apreciem mai mult ce aveam înainte de pandemie . 

Trebuie ca acum să ne asumăm cu toţii riscul. Până acum riscul maxim şi l-au asumat medicii, asistentele, personalul sanitar, poliţiştii, casierele de supermarket, militarii, jandarmii, categoriile care au intrat în direct contact cu posibilii infectaţi. Acum nu avem altă cale decât să riscăm şi noi, toţi ceilalţi, Cu grijă, responsabilitate. Nu se mai poate merge cu această carantină, cu a nu munci. E clar că trebuie reluată activitatea economică, dar respectându-se aceste reguli. Fără să fie nevoie de Poliţie şi Armată. Putem trăi cu virusul mai departe.  Vor fi oameni distruşi de sărăcie. Nu o să mai aibă bani de chirie, de utilităţi, de mâncare. Eu mă mir că statul a dat la toată lumea până acum. De unde atâţia bani? Au acoperire sau sunt doar nişte bucăţi de plastic?“, s-a întrebat CTP.

Jurnalistul a vorbit şi despre un studiu care leagă rata scăzută a mortalităţii provocate de poluare de carantina impusă de coronavirus.

„Vedem pe străzi că s-au înmulţit maşinile. Acum mor nişte oameni, dar nu de COVID-19. Au făcut un studiu europenii şi au arătat că în această perioadă cel puţin 11.000 de oameni nu au mai murit. 2.500 de oameni ar fi murit din pricina poluării şi a consecinţelor ei. Ar fi fost în plus 6.000 de cazuri de astm care nu s-au mai produs pentru că poluarea a scăzut. Cu fiecare moment cu care revenim începem din nou să ucidem oameni. 

Revenim nu numai la binele, ci şi la răul de dinainte de pandemie“, a atras atenţia Cristian Tudor Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *