Skip to content
Politică

CTP, dezvăluire despre implicarea lui Băsescu într-un scandal mediatic de amploare

În urmă cu 10 ani, un ziar danez declanşa un imens scandal după ce publica mai multe caricaturi cu profetul Mohamed, fiind atunci o adevărată jignire pentru lumea islamică.

În 2005, când un ziar danez a făcut publice mai multe caricaturi cu Mahomed, preşedintele Traian Băsescu şi Cristian Tudor Popescu au luat împreună decizia de a nu se publica şi în presa românească.

„Aş vrea să amintesc că şi în România s-a pus problema dacă aceste caricaturi merită să fie puse în presă sau nu, era vorba de o simplă reproducere. Şi m-a sunat preşedintele Basescu, când eu aveam calitatea de preşedinte al Clubului Român de Presă şi am avut o discuţie cu oportunitatea apariţiei şi am căzut de acord că nu e bine şi nu e o încălcare de libertate a presei, dar este un gest conştient să nu se publice aceste caritaruri: având în vedere consecinţele politice pe care le poate produce în ţara noastră. Această sugestie a fost respectată de către marile ziare din România.

Eu nu sunt foarte de acord cu publicarea acestor caricaturi, cei care le publică le ştiu a fi insultătoare pentru acesti religioşi islmici. Extistă şi limite în această libertate a presei”, a declarat azi jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV, potrivit b1.ro.

2 comentarii la “CTP, dezvăluire despre implicarea lui Băsescu într-un scandal mediatic de amploare

  1. Sunt de acord cu cele hotarate de cei doi,conform celor de mai sus.Cat despre mult cantata libertate – fara margini – a presei as avea obiectiuni.Montesquieu spunea ca pana si virtutea are nevoie de limite.De-aceea scrie in Constitutie ca delictele de presa se vor stabili prin lege(art.3o alin.final),dar cine s-a incumetat sa se conformeze acestui text,elaborand cuvenitul proiect legislativ ? S-ar fi declansat urgia,urgiilor tuturor scribalailor care ,deseori improsca pe oricine cu noroi,fiind pedepsiti,in rare cazuri,cand – de bine,de rau -sunt gasiti vinovati.Ar fi foarte util sa se vada cum este in alte parti,cum ar fi Suedia,Germania,Norvegia – cu o Constitutie de 2oo de ani,desigur cu o serie de modificari intre care unele privesc tocmai libertatea presei.Desigur actul terorist de azi este absolut de neacceptat si reprobabil in toate segmentele lui,dar,este de retinut ca orice exces,atrage excese,mai ales cand sunt implicati adeseori indivizi cu certe deficiente comportamentale,de ambele parti.

    1. Absolut corect ! Trebuie si este de condamnat fara rezerve actul criminal in sine, care nu poate avea nici o justificare. Dar daca dorim sa nu se mai intample astfel de monstruozitati, nu trebuie sa ne ferim sa luam in seama si partea de provocare. Libertatea de exprimare este doar una dintre libertati, alaturi de multe altele cum ar fi dreptul la imagine sau libertatea religioasa. Daca jurnalistii au impresia ca libertatea lor de exprimare este peste toate celelalte, este in sine un act nedemocratic. Pentru ca limita intre insulta sau calomnie si libera exprimare invocata este mult prea relativa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *