Skip to content
Politică

CTP, ipoteză șoc în cazul Revoluției. Decizia scandaloasă luată de Ion Iliescu

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, joi, că faptele petrecute la Revoluție sunt de domeniul istoriei și că îi înțelege pe cei care au avut pierderi, dar „asta a fost!”, „nu trebuie să dezgropăm morții”.

În legătură cu aceste afirmații, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a susținut pentru B1 TV că ele sunt reprezentative pentru Ion Iliescu, un politician care nu face decât să-și deretice imaginea pentru eternitate. Acesta a mai spus despre Iliescu faptul că este asemenea oricărui politician bolșevic, adică rece și cinic.

În același context, CTP spune că Ion Iliescu a ținut oamenii să fie uciși pe străzi ca „să nu se creeze suspiciuni”. Jurnalistul a postat o înregistrare, pe republica.ro, cu confruntarea pe care a avut-o cu Iliescu în 1997, când s-a declanșat cercetarea de către Parchet în legătură cu cei omorâți în decembrie 1989, în emisiunea lui Marius Tucă.

Întrebat de jurnalist de ce nu “a băgat masele în casă”, Iliescu a spus că astfel ar fi “alimentat suspiciunile”.

“O asemenea discuție chiar a avut loc, pe 23 sau 24. Riposta a fost că aceasta va alimenta suspiciuni. Cineva din Armată a propus la un moment dat să se facă apel ca toată lumea să părăsească străzile. Revoluția era revoluția maselor. Ceușescu a plecat nu ca urmare a unei acțiuni a Armatei. Din contră, Armata a fost fidelă până în ultimul moment. Masele au ieșit în stradă și au determinat fuga lui Ceaușescu. Să apelez la aceste mase care au înfăptuit revoluția alimenta imediat suspiciunea că cineva vrea să scape de acestea”, a spus Iliescu.

România a fost condamnată în mai multe rânduri la CEDO din cauza Dosarului Revoluției. Marți, 23 februarie, 17 români au câștigat lupta cu statul.

În opinia fostului președinte, CEDO este „este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (…)”.
Bogdan Licu, procurorul general interimar, a solicitat ÎCCJ dosarul Revoluției pentru a fi reanalizat.

Solicitarea vine după ce Asociaţia 21 Decembrie a făcut o nouă plângere împotriva soluţiei de clasare a dosarului. Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989.

La Revoluție, 709 de persoane au murit, 1.855 au fost împușcate, alte 343 rănite în alte împrejurări și 924 reținute. În ciuda acestor numere mari, nu există niciun vinovat. Dosarul a fost clasat în toamna anului trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *