Skip to content
Politică

CTP lămurește mutarea PSD de finanțare a primăriilor: este și împotriva Alianței Vestului

Transilvania Reporter

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat marți seară la Digi 24 anunțul făcut de Liviu Dragnea privind înființarea prin OUG a Fondului de Investiții pentru administrațiile locale în valoare de 10 miliarde de euro.
Mai concret, jurnalistul a avut în vedere răspunsul surprinzător al liderului PSD că acești bani provin „Din România”.

Potrivit unor surse social-democrate citate de hotnews.ro , ideea acestui fond ar fi fost avansată în ședința Comitetului Executiv de Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov.

Jurnalisul a sumarizat reacțiile unora dintre membrii PSD la semnarea recentă a Alianței Vestului: „înseamnă pierderea controlului.” Mai mult, precizează Cristian Tudor Popescu, acești bani care practic nu există reprezintă în esență o respingere a fondurilor europene și o soluție de scurtcircuitare, pentru că e greu să faci dosare care să fie și verificate la sânge pentru a justifica cheltuilea banilor.

Să începem prin a identifica, căci cu asta ne ocupăm de ceva vreme în această emisiune, cam ce nenorocire de prin anii 80 se repetă acum, ce nefăcută sinistră mai regăsim reluată, mai găsim una. Ce este programul național de respingere a fondurilor europene, programul Vâlcov? Este echivalentul plății forțate a datoriei externe de către Nicolae Ceaușescu în anii 80, pentru că ce făcea atunci prin acea plată pe care nu i-o cereau FMI și Banca Mondială, nu i-au cerut niciodată ratele alea sălbatice, să plătească în ritmul ăla sălbatic pe pielea populației. Ce făcea? Rupea legăturile financiare cu Occidentul în felul ăsta. Plătim datoria, nu mai avem treabă cu voi. Or acea datorie externă era tocmai modalitatea de comunicare. În capitalism datoria externă este un instrument de lucru în economie. Nu le cerea nimeni. Mai groaznic decât atât, celorlalte țări din est marea parte a datoriei pe care o aveau ca și România le-a fost ștearsă. Deci tot chinul ăla pentru noi a fost inutil. De ce? Pentru că Ceaușescu voia să nu mai aibă nicio treabă cu Occidentul. Pentru că voia să ne binefericească el pe noi aici.

Ce înseamnă cele 10 miliarde de euro? Nu i-a văzut nimeni. Dacă se poate să dea așa o explicație președintele partidului de guvernământ din România. De unde sunt? Sunt din România.

Poate sunt împrumuturi, dar nu fonduri europene. Pentru că aceste 10 miliarde de euro nu sunt numai o iluzie promisă primarilor în scopuri electorale și de rămânere la putere a domnului Dragnea și camarilei. Înseamnă și o scurtcircuitare, o respingere în stilul programului Vâlcov a fondurilor europene: Luați 10 miliarde de aici, de la mine, nu luați de la Bruxelles, așa cum vor cei din Alianța Vestului. Ce vor aceștia? Să ia banii direct, nu să stea la mâna mea. Luați de aici, că banii ăștia se pot și deturna, se pot fura mai ușor că nu-i nevoie să completeze tot felul de dosare, să te pricepi să faci un dosar să obții fonduri, după aceea să fi verificat la sânge de organisme europene cum cheltui banii. Deci e o mișcare și împotriva acestei alianțe a Vestului, care în curând nu va mai fi a Vestului, și alți primari, primarul Iașiului care spune: demult am făcut demersuri ca să ne înfrățim cu cei de peste munți cu scopul de a face autostrada mai repede.

Ce înseamnă asta? Am discutat despre Transilvania, Elveția Balcanilor. Nu s-a înșeles un lucru cât se poate de limpede. Eu n-am spus că se va produce neapărat o separare teritorială, se poate produce o separare de facto, cum, foarte simplu, se conectează orașele acestea direct cu Bruxelles-ul dacă PSD-ul nu vrea să ia fonduri pe care i le dă, șansă unică, un comisar de la PSD, Corina Crețu. Dacă nu vrea, foarte bine, le luăm noi.

Problema e că nu le pot obține fără aprobarea Guvernului, cel puțin așa am înțeles. Și atunci Guvernul acesta îi va reprima, nu va aproba. Va spune, astea sunt fonduri venite de la Soros, de la Bruxelles, și reprezintă finanțarea separatismului. Luați de aici, de la 10 miliarde de euro de la noi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *