Cu cărţile pe faţă: Opoziţia din Moldova, în frunte cu Ilan Şor

Ilan Sor
Sursa foto: Facebook

Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică la Moscova, unde se află şi oligarhul fugar Ilan Şor, şi au anunţat că formează un bloc electoral, relatează Reuters şi NewsMaker.’

Alianţa, patronată de Ilan Şor, oligarhul condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară masivă, se va numi „Victorie”, iar una dintre figurile de prim-plan ale ei este guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care deja se află la Moscova pentru a treia oară în mai puţin de două luni.

„Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetăţenii noştri şi pentru ţară”, a declarat Şor la adunarea care a avut loc într-un hotel din Moscova. „Sarcina noastră este să le arătăm oamenilor alternative care au funcţionat de-a lungul timpului”, a adăugat oligarhul fugar. El a spus că alianţa sa îşi propune reînnoirea legăturilor deteriorate cu Rusia şi cu organizaţiile regionale conduse de Rusia.

Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, a declarat, la rândul ei, că grupul electoral are ca scop „apărarea independenţei Moldovei, evitarea atragerii ţării în operaţiuni militare şi restabilirea legăturilor de prietenie cu Rusia”. Guţul a vizitat Rusia de două ori în ultimele două luni şi a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva guvernului central al Moldovei. Şor, care locuieşte în Israel, a fost condamnat anul trecut în legătură cu „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar în 2014. Autorităţile moldoveneşti au cerut de mult timp extrădarea sa.

Partidul politic care îi purta numele a fost interzis, deşi un nou partid asociat cu el are suficientă susţinere pentru a intra în parlament, potrivit sondajelor de opinie.

„Este o echipă de vis”, a declarat Şor atunci când i-a prezentat pe membrii blocului electoral, printre se numără Evghenia Guţul, deputata Marina Tauber, liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, lidera partidului „Renaştere” Natalia Parasca, mai mulţi deputaţi din fostul partid ŞOR, plus el însuşi.

„Aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea”, a spus Marina Tauber la eveniment, adăugând că în „sală s-au adunat oamenii care înţeleg cât de important este ca întreaga opoziţie moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva problemelor pe care le-au adus UE şi conducerea în persoana Maiei Sandu şi PAS”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL