Cu cât cresc amenzile rutiere de la 1 ianuarie

Inquam Photos / Octav Ganea
Sura foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Punctul de amendă va crește, începând cu 1 ianuarie, la 165 de lei. Acum, punctul de amendă este 145 de lei, plafonat, prin ordonanțe succesive, la valoarea din 2017.

În funcție de abaterile la Codul rutier, participanții la trafic sunt sancționați pentru contravențiile rutiere cu amenzi cu următoarele valori: clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă; clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă. Trebuie precizat că amenzile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică exclusiv persoanelor juridice.

Ca exemplu, dacă un șofer este surprins în trafic fără centură de siguranță, el este sancționat cu 3 puncte de amendă. Acum, plătește 435 de lei, iar în 2024, pentru aceeași contravenție, respectivul va trebui să achite aproape 500 de lei. Apoi, un pieton care traversează printr-un loc nepermis primește acum o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, dar de anul viitor aceasta va ajunge până la 495 de lei.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: